News image

Върховният съд на Мексико декриминализира абортите

Върховният съд на Мексико единодушно постанови във вторник, че санкционирането на аборта е противоконституционно.

Това означава, че съдилищата във втората по големина римокатолическа страна в света вече няма да могат да повдигат дела за аборт.

За съжалени същото се случи и в Аржентина по-рано тази година.

Артуро Залдивар, председател на Върховния съд на Мексико, приветства решението като „преломен момент“ за всички жени.

Взимането на това решение е в резултат на дело от 2018 г., оспорващо наказателен закон за абортите в Коауила.
Това решение е и в резултат на нарастващото феминистко движение в Мексико.

След публичното обявяване на декриминализирането на аборта се проведе демонстрация в столицата на щата Коауила, Салтило. Жени, облечени в зелени бандани, които символизират феминисткото движение скандираха „абортът вече не е престъпление!“

С около 100 милиона католици, Мексико е най -голямата предимно католическа страна след Бразилия. Католическата църква се противопоставя на всички форми на  аборт.

Решението взето във вторник задължава всички съдии в страната да не повдигат обвинения срещу жени направили аборт. Това означава, че аборта вече не нарушава критериите на съда и конституцията.

Междувременно редица щати в САЩ се насочиха към ограничаване на достъпа до аборт, особено Тексас, който миналата седмица прие забрана за извършване на аборти след първите шест седмици от бременността (приблизително при откриване на сърдечен ритъм).

Сега, обаче, това решение на мексиканското правителство може да се разглежда като покана за всички американските жени, особено в щати като Тексас, да  пътуват на юг (към Мексико), за да извършат аборт.

Социалистическият президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор внимателно избягва да вземе отношение по въпроса, като отново направи това  във вторник.  
Попитан на пресконференция за становището си относно аборта, той заобиколи въпроса, като каза, че това зависи от съда.
„Поради това, че съм президент на страната не мога да взимам становище по такива спорни въпроси, трябва да се грижа за себе си (и репутацията си)“, каза той.
През 2018 г., когато спечели изборите като сключи съюз с малка политическа партия, основана от християнски консерватори, известни със силната позиция срещу абортите.

За разлика от него, обаче, външният министър Марсело Ебрард, който беше кмет на Мексико Сити, когато столицата легализира аборта през 2007 г., е един от силните лобисти за легализирането на абортите в цялата страна. Той отпразнува решението на съда като публикува в Twitter: „страхотен ден за правата на жените“.