News image

Полага се началото на един нов Близък Изток

Светът стана свидетел на историческа стъпка към мир в Близкия изток, след като две арабски държави подписаха мирни споразумения с Израел след среща с президента на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон.

Обединените Арабски Емирства и Бахрейн подписаха официалните документи на южната поляна на Белия дом (официалната церемония се проведе вчера, 15ти септември 2020 г.).

Доналд Тръмп председателства церемонията по подписването на споразуменията и обяви, че това е "зората на един нов Близък изток", и, че тези споразумения ще "променят хода на историята".

„Те избират бъдеще, в което араби и евреи, мюсюлмани и християни могат да живеят заедно, да се молят заедно и да мечтаят заедно рамо до рамо като част от единно общество, живеещо в хармония и мир“, каза още Тръмп.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху с радост подписа двете исторически дипломатически сделки с Обединените Арабски Емирства и Бахрейн.

Споразумението, която Израел подписа с ОАЕ, е официален мирен договор, заяви Нетаняху в понеделник. Преди това не беше ясно дали споразумението ще бъде нормализация на отношения или мирен договор, тъй като Израел и ОАЕ никога не са били във война.

Документа, който Израел подписа с Бахрейн,обаче, е декларация за намерение за сключване на мирен договор. Това е така, защото не е имало  достатъчно технологично време за изготвянето на пълен мирен договор - в петък стана ясно, че Бахрейн и Израел нормализират отношенията си.

Преди церемонията по подписването Нетаняху и Тръмп проведоха двустранна среща в Белия дом, а след това всички лидери от четирите държави проведоха официална среща.

Подписването на тези така наречени "Авраамови споразумения" идва след месеци дипломатическа работа, ръководена от зетя на Тръмп Джаред Къшнър, който ръководеше преговорите.

„Тези споразумения са огромно постижение за участващите страни и генерират огромно чувство на надежда и оптимизъм в региона“, каза Къшнър. „Вместо да се фокусират върху минали конфликти, хората сега се фокусират върху създаването на изпълнено с живот бъдеще, обещаващо безкрайни възможности.“

Споразуменията могат да доведат до сериозна промяна в Близкия изток. Ако Саудитска Арабия последва примера на ОАЕ и Бахрейн, това би имало голямо значение за поведението на Иран, Сирия и Ливан. Експертите смятат, че Оман, Судан и Мароко са другите мюсюлмански страни, които е много вероятно скоро да нормализират отношенията си с Израел.

Палестинците категорично осъдиха сделките и ги смятат за нож в гърба.

ОАЕ заяви, че Израел се е съгласил да не продължи напред със спорните си планове да анексира до 30% от Западния бряг, библейската Юдея и Самария, но Нетаняху настоя, че анексирането остава на масата, но в момента е замразено.

ОАЕ и Бахрейн станаха третата и четвъртата арабска държава, сключила мир с Израел, след Египет и Йордания.