News image

Във Венецуела християни бяха намушкани с ножове и принудени да ядат страници от Библията

Група венецуелски християни са били подложени на жестока атака - били са намушкани с ножове и принудени да ядат страници от Библията.

Нападението е извършено на 16-ти февруари в рехабилитационен център за хора зависими от наркотици. На жертвите, които са от църква в Либертадор, щата Мерида, са били издълбани кръстове върху кожата. Групата християните е претърпяла и други сериозни наранявания като напукани ребра и счупени крайници. След нападението жертвите са били откарани по спешност в болница.

„Покриха лицата ни и започнаха да ни бият и намушкват“, разказва един от потърпевшите християни пред „Отворени врати“. „Опитаха се да нарисуват кръстове върху телата ни и ни принудиха да ядем страници от Библията.“

Според Отворени врати (Open Doors) атаката е извършена от т. нар. „colectivos“ -  група от членове на различни групировки, „работещи в тясно сътрудничество с режима“ в страната.

Директорът на отдела по застъпничество и обществени дела в „Отворени врати“ д-р Дейвид Ландръм каза: „Изрязването на кръстове по телата на тези млади християни и насилването им да ядат страници от Библията е дълбоко обезпокоително. Тази преднамерена атака носи белезите на местните „колективи“ от режима на Мадуро.“

Той добави: „Това показва, че Венецуела се е превърнала в диктаторска наркодържава, която яростно се противопоставя на работата, която християните извършват за рехабилитация на наркозависимите.“

Директорът на рехабилитационния център, пастор Дугарт, е подал сигнал в полицията.

Пастора разказва, че дни по-рано група хора, по - късно разпознати като част на нападателите, са му поискали списък на
живеещите в рехабилитационния център. Той отказал да разкрие каквато и да е информация.

„Преди нападението двама мъже заплашиха, че ще унищожат рехабилитационния център, защото не са съгласни с този тип програма“, обясни пастор Дугарт.

Евангелският съвет на Венецуела нарече нападението акт на "омраза към религията" и призова за незабавно разследване.

Към настоящия момент всички християни, които са били нападнат са изписани от болницата и се възстановяват, но постоянно получават заплахи.    

Пастор Дугарт каза, че желае да продължи с програмата за възстановяване, но се притеснява от реалната заплаха за по-нататъшно насилие.