News image

Президентът на Казахстан нареди използването на смъртоносна сила срещу „терористите“ на фона на антиправителствени протести

Президентът на Казахстан каза в петък, че е упълномощил органите на реда да откриват огън и да убиват „терористите“, ход, който идва след дни на изключително насилствени протести в бившата съветска нация.

В телевизионно обръщение към нацията Касим-Жомарт Токаев каза, че „терористи“ и „екстремисти“ са виновни за размирицте и каза, че е разрешил използването на смъртоносна сила срещу тях.

„Тези, които не се предадат, ще бъдат елиминирани“, каза Токаев.

Той също така определи като „глупости“ призивите за разговори с протестиращите граждани. „Какви преговори могат да се водят с престъпници, убийци?“ каза Токаев.

Министерството на вътрешните работи на Казахстан съобщи в петък, че 26 протестиращи са били убити по време на безредиците, 18 са ранени и повече от 3 000 души са задържани. Съобщава се, че са убити и общо 18 полицаи, а над 700 са ранени.

Казахстан преживява най-тежките улични протести откакто страната получи независимост преди три десетилетия. Демонстрациите започнаха заради почти удвояването на цените на горивата и бързо се разпространиха в цялата страна, отразявайки като цяло по-широкото недоволство от решенията на управлаващата партия.

Протестите ескалираха и станаха изключително насилствени. Има  опожарени правителствени сгради, а десетки протестиращи са убити. Доста полицаи също били убити при сблъсаците. Интернета в цялата страна е спрян, а две летища са затворени, включително едно в Алмати, най-големият град в страната.

Като отстъпка правителството обяви в четвъртък 180-дневно ограничение на цените на горивата за превозни средства и мораториум върху увеличенията на комуналните услуги. Токаев се колебае между опитите си да успокои протестиращите, включително приемането на оставката на правителството и обещанието за сурови действия с цел потушаване на вълненията, за които той обвини „терористични банди“.

Една от суровите мерки е и поисканата военна намеса от алианс воден от Русия.

Алиансът, „Организация към договора за колективна сигурност“, включва бившите съветски републики Казахстан, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан и започна разполагане на войски в Казахстан за „мироопазваща мисия“.

Според казахските власти войските няма да се бият с демонстрантите, а ще поемат охраната на правителствените институции.

В петък Токаев заяви, че конституционният ред е „възстановен главно във всички региони на страната“ и че „местните власти контролират ситуацията“.

Президентът добави обаче, че „терористите все още използват оръжие и увреждат имуществото на хората“ и че „контратерористични действия“ трябва да продължат.

В петък сутринта все още се съобщава за схватки в Алмати. Руската държавна информационна агенция Тасс съобщи, че сградата, заета от казахстанския клон на телевизия "Мир", финансирана от няколко бивши съветски държави, гори.

Летището в Алмати, щурмувано и превзето по-рано от протестиращите, обаче се върна под контрола на казахстанските правоохранителни органи и миротворците на ОДКБ, каза в петък говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Летището ще остане затворено до петък вечерта, съобщи местната телевизия Khabar 24, позовавайки се на говорители на летището.

В други части на страната някои неща започнаха да се нормализират. В столицата Нур-Султан достъпът до интернет е частично възстановен, а движението на влаковете в Казахстан е възобновено.

Летището в столицата работи както обикновено, съобщи Хабар 24. Според телевизионния канал авиокомпаниите ще възобновят вътрешните полети до градовете Шимкент, Туркестан и Атирау, както и полетите до Москва и Дубай.