News image

Нетаняху каза на Блинкен, че САЩ трябва да се откажат от ядрената сделка с Иран, Хамас от друга страна благодари на Иран за предоставяне на оръжия за атаки срещу Израел

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху като част от регионалното си пътуване след конфликта между Хамас и Израел.

По време на бойните действия терористичната група „Хамас“, финансирана от Иран, и други ислямски терористични организации изстреляха над 4 000 ракети от Газа. За да спре тези ракети, Израел започна мащабна военна операция.   
 
Нетаняху каза на Блинкен, че се надява САЩ да не подновят ядрената сделка с Иран и че при необходимост Израел ще поеме по свой собствен курс.   

Той каза, „Ние също така повторихме, че каквото и да се случи, Израел винаги ще си запази правото да се защитава от режим, ангажиран с нашето унищожение, ангажиран със създаването на оръжия за масово унищожение именно поради тази цел.“

Блинкен пристигна в Изреал с искане за възстановяване на Газа. Много сгради бяха разрушени след израелската военна кампания. Трябва да отбележим, че повечето от тези сгради бяха празни, тъй като Израел има строга политика за предупреждение на жителите да напуснат въпросните сгради, за да се минимизират жертвите от цивилното население. „Хамас“, обаче, правят точно обратното - вграждат военната си инфраструктура в цивилни райони, за да използват хората като жив щит.
 
От администрацията на Байдън заявиха, че ще бъдат отпуснати стотици милиони долари за възстановяване на Газа. Блинкен потвърди: „Съединените щати ще работят за събиране на международна подкрепа около тези усилия, като същевременно ние се ангажираме да направим значителен принос за тази кауза. Подробности за това ще обявим по-късно. Ще работим и с нашите партньори така, че да гарантираме, че Хамас няма да се възползват от отпуснатите средства.“

За мнозина обаче това звучи доста нереално, защото на въпроса как американската и международната помощ на практика може да възстанови Газа, без Хамас да получи пари, не беше отговорен.

Въпросът, който мнозина също си задават, е откъде Хамас са взели всички онези ракети, които изстреляха? Лидерът на Хамас Исмаил Хание отговори ясно на този въпрос -  голяма част от заслугата е на Иран.

Хание заяви: „Не мога да не благодаря на онези, които извадиха пари и оръжия за доблестната ни съпротива - Ислямска република Иран; които не задържаха от нас пари, оръжия и техническа подкрепа“.

По време на конфликта премиерът на Израел Нетаняху, показа ирански безпилотен самолет, прихванат на йорданската граница.

Той каза: „Това показва, кой е истинския покровител на терора в Близкия изток и света - Иран.“

Именно тази крещяща подкрепа на Хамас и други терористични групи в региона накара 44 републикански сенатори в САЩ да изпратят писмо до президента Байдън за спиране на ядрените преговори с ислямския режим.