News image

Ердоган потвърди намернието си да превърне Света София в джамия

След като беше съобщено, че турският президент Реджеп Ердоган обмисля превръщането на емблематичната църква Света София във функционираща джамия, много православни християни се надяваха, че той само спекулира. Въпреки това, в интервю, дадено наскоро, Ердоган потвърди, че историческото място, което преди е било християнска катедрала и специално място за поклонение на гръцките православни християни, ще бъде превърнато в огромен ислямски център.

 “Аясофя (Света София) вече няма да се нарича музей. Статутът й ще се промени ”, заяви Ердоган в пряко предаване, пред Hurriyet Daily News. – „Ще я наречем джамия.“

След това Ердоган обърна внимание на действията на израелските сили по отношение на джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим по-рано миналия месец. 

Израелските сили за сигурност отцепиха района около джамията Ал-Акса, след като в една израелска полицейска станция в района бе извършено нападение с бомби.

Въпреки яростната реакция на Ердоган (според анализатори действията на турския президент са в отговор на това, че американският президент Тръмп разпозна Голанските възвишения за израелска територия), гръцките власти настояват, че турският лидер ще трябва да получи разрешение от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), ако иска да направи промени в сградата. Света София е защитено историческо място.


www1.cbn.com