News image

Нов имплант - микрочип извежда безконтактните плащания на ново ниво, напомняйки за пророчеството свързано с последното времето

Имплантируемите чипове за хора не са новост, но през последните няколко години натиска за въвеждането им започна да ескалира.

Компания в Обединеното Кралство разработи нов чип, който е оборудван със същия четец като кредитна/дебитна карта. Това означава, че всеки, който си имплантира чипа ще може да плаща за продукти или услуга чрез обикновените пос терминали, които вече са налични навсякъде.

Има доста компании, които са внедрили подобни импланти за вътрешните си дейности (даване на  достъп, отваряне на врати, идентификация и т.н.). Британско-полската фирма Walletmor, обаче заяви, че миналата година тя е станала първата компания разработила имплант, който, освен всичко останало, предлага и извършването на финансови транзакции и се предлага за свободна продажба.

Имплантът може да се използва за плащане на питие на плажа в Рио, кафе в Ню Йорк, подстригване в Париж – или в местния магазин за хранителни стоки“, каза основателят и главен изпълнителен директор на Walletmor Войтек Папрота. „Може да се използва навсякъде, където се приемат безконтактни плащания.“

Чипът на компанията тежи по-малко от грам и е малко по-голям от оризово зърно. Вътре в устройството има малък микрочип и антена, обвити в биополимер. Използва се комуникация в близко поле или NFC, същата система за плащане, налична в смартфоните.

Папрота каза пред BBC, че е импланта е напълно безопасен, има регулаторно одобрение, работи веднага след поставянето и остава здраво закрепен на мястото си. Освен това не изисква батерия или друг източник на захранване.

От Walletmor заявиха, че вече са продали повече от 500 чипа.

Според проучване направено миналата година в Англия и Европейския съюз, малко повече от половината анкетирани са споделили, че биха обмислили имплантиране на чип. Те, обаче изразили и притеснения от проблеми свързани с поверителността и сигурността.

„Имплантите съдържат същия вид технология, която хората използват ежедневно“, обяснява Паумен пред BBC. „От отключване на врати до карти за обществен транспорт и банкови карти с функция за безконтактно плащане.“

Основателят на Walletmor също се опитва да успокои страховете от проследяване, заявявайки, че чипът няма да позволи никого да бъде проследен, тъй като имплантът не е направен по този начин.

Миналия декември видеоклип, който подчертава усилията за имплантиране на чип, съдържащ т. нар. ваксинационен паспорт, разработен от шведска компания, стана доста популярен, предизвиквайки нови страхове и възмущения в социалните медии. Според Euronews от 2014 г. до сега, около 6 000 души в Швеция са имплантирали чип в ръцете си.  Шведите замениха ключове, билети за градски транспор и лични карти с вградения микрочип.

„Има тъмна страна на технологията, която създава предпоставки за злоупотреба“, каза пред Би Би Си Нада Какабадсе, професор по политика, управление и етика в бизнес училището Хенли към Университета Рединг. „Има хора, които са против индивидуалната свобода. Именно те ще искат да се възползват от тези нови перспективи за контрол, манипулация и потисничество.

„Другите важни въпроси са кой притежава данните, които чиповете постоянно изпращат? Кой има достъп до тях? И етично ли е да чипираме хората като домашни любимци?“

Резултатът, предупреждава тя, може да бъде „обезвластяване и напълно отнемане на всякаква свобода на мнозина в полза на малцина“.

Както CBN News съобщи през февруари, Новият завет предупреждава за „Белега на звяра“ – ключов знак за Последните времена преди завръщането на Христос. Но как християните могат да го разпознаят?

В скорошен видеоклип в YouTube, евангелизатора Рей Комфорт говори по този въпрос разглеждайки Откровение 13:16-17:

„16 И принуждаваше всички – малки и големи, богати и бедни, свободни и роби – да им се сложи белег на дясната ръка или на челата им,
17 за да не може никой да купува или да продава освен онзи, който носи белега, името на звяра или числото на неговото име.“

Във видеото Комфорт обяснява, че знакът не е ваксина или вирус.

„Писанието ни дава причината за знака, той е за търговия. Тези, които нямат знака, няма да могат да купуват или продават“, казва проповедникът от Белфлауър, Калифорния.

Ясно е, че това поражда опасения относно имплантите с микрочип, които един ден биха могли да се използват за контролиране на способността на хората да купуват и продават.