News image

ДОКЛАД: Китай принуждава задържаните християни да се подлагат на „сесии за промиване на мозъка“

Китай има дълга история на преследване и потискане на религиозните малцинства.

Нов доклад на Радио „Свободна Азия“ (RFA) разкрива сериозни нарушения на правата на човека. В момента има християни, които са задържани в „тайни, мобилни, трансформационни съоръжения (лагери), в които биват подлагани на различни мъчния (наричани програми от властите) с цел да се откажат от вярата си“.

Китайски християнин, използващ псевдоним, за да защити самоличността си, каза пред RFA , че е бил задържан от „Обединения фронт“ на комунистическата партия в продължение на 10 месеца, след като правителството извършило нападение над неговата църква.

„Това беше мобилно съоръжение, което можеше просто да се разположи в някакво мазе някъде“, казва Ли. „В него работеха хора от няколко различни правителствени ведомства.“

„То имаше собствена работна група от комитета по политически и правни въпроси, а основната група таргетирани хора са християните от домашните църкви.“

Той продължи като  обясни, че през тези 10 месеца в плен е претърпял ужасяващо отношение, бил е „бит, вербално малтретиран и психически измъчван“ от персонала в лагера.  

Това, което Ли описва напълно съвпада с това, което репортер на Би Би Си засне по време на визита в съоръжението за „промяна на мисли“.

Ясно е, че религиозните малцинства са задържани в тези лагери против волята им и като се има предвид, че на репортерите бе позволено да видят отделни форми на психическото насилие, не е трудно да си представим какво се случва при затворени врати.

„Полицай в моето село ми каза да се запиша в това „училище“ и да преобразя мислите си“, каза един от младите мъже пред камерата на Би Би Си.

Според новият доклад на RFA в тези т. нар. училища се провеждат „сесии за промиване на мозъка“ , а престъплението е  „участие в църковни дейности“.

Тези центрове (училища, лагери) за „трансформация на мисленето“ се използват, когато „нарушителят“ не е направил нищо подсъдимо. С други думи напълно невинни хора биват изпращани в лагери, защото властите не харесват начина им на мислене.

"В стаята ми имаше двама офицери в цивилно облекло, а униформен беше в друга стая", разказва още Ли.

„Нямаше прозорци, нямаше вентилация и не ни беше позволено да излизаме навън. Имаше само две хранения на ден, които бяха донасяни в стаята от определено лице.“

„Затворници, които отказваха да „признаят грешките си“, бяха държани в изолация за по - продължително време.

„Няма ограничение във времето за процеса на промиване на мозъка", каза още той. Не знам колко най-дълго някой е бил задържан там, но лично аз бях задържан за осем или девет месеца. Реално не можете да видите слънцето, така че губите всяка концепция за времето.“

Ли заяви, че след като е изтърпял толкова много психически и физически изтезания, мислите за самонараняване, включително самоубийство, са започнали силно да го атакуват.

Днес в Китай има близо 80 милиона християни. Нека не забравяме да се молим за тях, заедно с всички, които са преследвани.