News image

Операция Благословение помага на филипинците, които се евакуират поради опастност от „вулканично цунами“

Властите във Филипините предупреждават, че може да е възможно "вулканично цунами" след изригване на вулкан в близост до столицата на страната.

Вулканът Таал, любима туристическа дестинация във Филипините, сега всява огромен хаос, след като избухна в неделя, изригвайки гореща лава, кал и пепел, които достигнаха до далечни райони на страната, включително и до столицата Манила. Десетки хиляди филипинци живеещи в близост до вулкана избягаха от домовете си.

Операцията Благословение, ръководена от CBN е на място и е сред първите, които откликнаха на нуждите на евакуираните.

Соледад Еухенио и съпругът и споделиха своето плашещо преживяване, когато вулканът изригнал и изхвърлил скали и кал към селото им. Домът им е близо до езерото, заобикалящо вулкана.
Соледад каза, че земетресенията са били много силни. “Имах чувството, че къщата ни ще се срути! Не искахме да напускаме къщата и добитъка си, но полицията дойде и ни принуди да се евакуираме", обяснява тя.

Соледад и съпругът и са сред десетките хиляди жители на селото, които трябваше да избягат в евакуационните центрове, защото изригванията на лава и пепел от вулкана Таал - един от най-малките вулкани в света - продължават.
Операция „Благословение“ Филипините реагира веднага, като осигури и дистрибутира така необходимите маски за прах и пакети с храна. Президентът на хуманитарната организация Петер Кайруз също посети региона, за да види от какво точно се нуждаят евакуираните хора.