News image

Още един пастор в Канада бе арестуван за провеждане на „Незаконни богослужения“

Артур Павловски, канадският пастор от полски произход, който се противопостави на канадската полиция и здравни служители във видеоклип, който миналия месец стана много популярен в интернет, бе арестуван от полицията в Калгари по време на църковна служба в събота. Какви са обвиненията - провеждане на „незаконни богослужения“ и нарушаване на ограниченията. Полицаите са арестували и брат му Давид Павловски.

„Артур Павловски и Давид Павловски са арестувани и обвинени в организиране на незаконни присъствени богослужения, включително подстрекаване или покана на други да присъстват на незаконните публични събирания“, се казва в изявление на полицията в Калгари, за Newsweek.

Преди ареста здравните служби на Алберта заявиха, че са получили „заповед на съд в Queen's Bench, която налага нови ограничения за събирания, включително протести, демонстрации и митинги“. Същото заявиха и от полицията. „Тази заповед налага нови ограничения (както се вижда включително и арести) за организаторите на събрания, протести и демонстрации. Задължително е спазването на обществените здравни заповеди, включително постоянното носене на маски, физическо дистанциране и ограничение (или забрана) на присъствието.“

„Важно е да се разбере, че правоприлагащите органи признават желанието на хората да участват в религиозни събирания, както и правото на протест. Въпреки това, заради пандемията, всички ние трябва да спазваме обществените здравни заповеди, за да гарантираме безопасността и благосъстоянието на всички“, казват още от полицията.

Никой от канадското правителство или полицията не поиска да обясни, защо прилагането на новите разпоредби е по важно от спазването на конституцията и религиозната свобода в Канада.