News image

Пастор на църква в Алжир бе осъден на година затвор след като църквата, която пастирува бе затворена от властите

По-малко от седмица след като съд в Алжир нареди църквата на пастор Рахид Сейгир да бъде затворена, днес съдия по отделно дело го осъди на година затвор и глоба за „разклащане на вярата“ на мюсюлманите с християнска литература, която пастора продавал в книжарницата си.  

В сряда (2 юни) бе издадена заповед сградата на църквата „Oratoire“ пастирувана от Сейгир в град Оран, западен Алжир да бъде запечатана.

В неделя (6 юни) той и продавачът, който работел в книжарницата, Ноу Хамими били осъдени на една година затвор и глоба от 200 000 динара (1 494 щатски долара) в решение по жалба, която  е преди издаването на крайна присъда. От тук нататък съдът може да увеличи присъдата от една на две години затвор и глоба от 500 000 динара (3 745 щатски долара).

Пасторът е управител на затворената в момента книжарница в Оран, крайбрежен град на 268 мили западно от Алжир. Решението от март гласи, че той и Хамими са осъдени за „разпространение на публикации или друга пропаганда, подкопаваща вярата на мюсюлманина“.

Пастор Сейгир заяви, че присъдата е просто отмъщение в конфликт за книжарницата, датиращ от 2008 г., когато той е осъден по същите обвинения, но по - късно оправдан.

Губернаторът на Оран наредил книжарницата да бъде затворена още през 2017 г., но през април 2018 г. съда постановил, че заповедта за закриване е невалидна поради процедурни проблеми - въпреки това властите продължават да държат книжарницата затворена, разказва пастор Сейгир.

Решението за обжалване в неделя дойде след отлагане на насрочени изслушвания на 16 и 30 май. Адвокатът Фарид Хемисти, който е християнин заяви, че ще обжалва в сряда (9 юни) пред Оранския съд и, ако е необходимо, пред Върховния съд.

Законът на Алжир от 2006 г., регулиращ немюсюлманското поклонение, известен като Закон 03/06, криминализира публикуването или разпространението на всякакви материали, „които целят да подкопаят вярата на мюсюлманите“.

Наказанието може да варира от две до пет години затвор и глоби от 500 000 до 1 милион алжирски динара (от 3 745 до 7 490 щатски долара).

Ислямът е държавната религия в 99% мюсюлманската държава. От 2000 г. насам, обаче, хиляди алжирски мюсюлмани са предали живота си на Христос. Алжирските власти казват, че християните в страната са 50 000, но вероятно реалният брой на християните в Алжир е два пъти повече.

Алжир се класира на 24-то място в списъка за наблюдение на Open Doors ’2021 на страните, в които е най-трудно да бъдеш християнин. През 2018 година страната е била на 42-ро място.