News image

Пастор в Непал лежал в затвора за за повече от три месеца, бе освободен под гаранция

Пастор, арестуван в Непал през март по обвинение, че нарушава религиозните правила, а след това отново арестуван моменти след освобождаването през април, беше освободен този месец, след като плати прекомерно висока гаранция, посочват източници.

Пастора бил арестуван за първи път на 23ти март по обвинение в разпространение на „невярна информация“, че Бог може да изцери коронавируса.
Пастор Кешаб Радж Ачария бил освободен на 8ми април само, за да бъде арестуван мигове по-късно по обвинения в повдигане на „възмутителни религиозни чувства“ и „прозелитизъм“. " След повече от три месеца в затвора, където той довел няколко затворници до вярата в Христа, бил освободен на 3ти юли, след като платил гаранция от 2500 долара.

"Беше ми много трудно", каза пастор Ачаря пред Morning Star News. „Мислех си за малките ми деца и жена ми, и виках към Господа в молитва. Гледах към Него с надеждата, че ако е в Неговата воля да премина през това, той ще ме измъкне."

Правителствените служители и полицията са работили заедно срещу него, споделя пастора.

„Те изпълняваха план, който гарантираше, че ще остана в затвора за по-дълъг период“, казва пастор Ачаря.

Повдигнатите обвиненията срещу бащата на две малки деца нарушават споразумението за свобода на религията, което (споразумение) Непал е подписал, заявиха правозащитници и християнските лидери в хималайската страна.

По време на първият си арест в затвора Похара той се срещнал с млад мъж, който бил толкова обезкуражен, че обмислял самоубийство.

„Скоро той стана много близък до сърцето ми като по-малък брат. Молех се с него и го насърчавах да се уповава на Господ Исус ”, казва Ахария. „Скоро Господ изпълни живота му с надежда и радост. Той беше първият човек, който се обърна към Исус по време на престоя ми в затвора Покхара. Скоро след това още няколко човека се обърнаха към Господа.“

След 17 дни в затвора в Похара той успял да раздаде Библии на затворниците, преди да бъде пуснат под гаранция и бързо след това отново арестуван.

„Те бяха много радостни, когато ги получиха (парите от гаранцията)“, разказва пастор Ачария пред Morning Star News. „Бях пуснат, след като съпругата ми, на 8ми април, плати гаранция от 5 000 непалски рупии [41 долара], но след няколко минути отново бях задържан.“

Когато попитал защо отново е арестуван, полиците му казали, че е нарушил непалските религиозни обичаи, като е разпространявал евангелски трактати. Пастора разказва, че разпитващите го служители му се подигравали и го тормозели. Също така му било наредено да обясни всяка снимка, която имал в мобилния се телефон, който бил конфискуван от полицаите.

Съпругата на пастор Ачария, Джуну, каза пред Morning Star News, че иска да благодари на всички, които са се молили и са подкрепяли семейството в това изпитание.

Непал е класиран на 32-о място в списъка на държавите, в които е най - трудно да бъдеш християнин.