News image

Китай: Пастор от Ухан бе арестуван, докато проповядва по Zoom

Пастор от Ухан, Китай, бил задържан, докато проповядвал на християнска конференция, която се излъчвала онлайн на платформата за видео чат, Zoom. Проповедникът Луо от църквата „Нанкинг Роуд“ бил един от говорителите на онлайн конференцията „Прогласяваме Исус“. Докато пасторът говорел, полицаи от районно управление дошли и го арестували. Той бил разпитван в продължение на четири часа и половина, след което бил освободен.

Според доклад на християнската правозащитна група "International Christian Concern (ICC)", Луо е използвал времето в полицейския арест, за да свидетелства за това как християните са служели на хората в града Ухан по време на пандемията. Според информацията на ICC , полицаите били изумени от добрите дела, които християнската общност е извършила.

Луо разказва: "Аз ги изобличих, като ги призовах да се занимават с истински престъпници, а не да преследват невинни хора. Християните поставиха в риск собствените си животи, помагайки на хората (в Ухан), но въпреки това полицията ги третира като лоши хора. Това е нелогично. Аз също им казах няколко пъти и то сериозно - ще живея само за Христос, няма да споря по други въпроси. И никога няма да променя [моята упоритост и постоянство] относно споделяне на Благовестието." Малко по-късно полицията го освободила.


В края на януари, когато Ухан беше  пълно блокиран, ICC съобщи за видео, в което се вижда как християните раздават маски и евангелски памфлети на минувачите по улиците. Вярващите обикновено биват арестувани за такова открито демонстриране на вярата си, но по време на разгара на коронавируса, когато полицията бе заета с други въпроси, публичните прояви на християнската вяра и доброта процъфтяваха.