News image

Кандските власти вкараха пастор в затвора заради провеждане на църковни служби на фона на пандемичните ограничения

Джеймс Коутс, главен пастор на църквата „GraceLife“ в Алберта, Канада, бе арестуван за провеждане на присъствени богослужения на фона на продължаващите ограничения поради пандемията.

Адвокатът на Коутс, Джеймс Куич, заяви, че пастора е готов да остане зад решетките ако това е цената за извършване на „правилните неща“, според CTV News.

Всичко започнало още в средата на декември, когато инспекторът на здравните служби на Алберта Джанин Ханрахан издал заповед  срещу GraceLife, с която директно задължил църквата да гарантира, че всички членове на църквата, служители и лидери носят маски, докато са в имота, и спазват социално дистанциране на поне шест фута. Заетостта на сградата трябвало да е до 15% или по-малко от общия оперативен капацитет.

Въпреки всичко това, обаче, AHS подава съдебна молба през януари за изпълнение на заповед по съдебен ред. Според нея на представителите на здравната агенция трябва да се дадат правомощия да арестуват пастор Коутс, ако той продължи да извършва богослужения. Аргумента - нарушение на ограниченията (въпреки спазваните предписания).

В края на януари AHS издава още една заповед срещу Коутс с искане „незабавно да затвори“ GraceLife  „до момента, в който помещенията влязат в съответствие“ с наложените от правителството правила.

Коутс, обаче, продължил да провежда богослужения в GraceLife - църква с приблизително 400 членове - въпреки заповедите на AHS.

От правосъдният център съобщиха, че двама полицаи от Кралската канадска конна полиция са посетили Коутс след богослужението на 7-ми февруари.

„Служителите казаха на пастор Коутс, че е арестуван и трябва да се съгласи да спре да нарушава заповедите на [Главния медицински директор на здравеопазването, според които църквата трябва да бъде затворена]“, съобщават от Центъра. „Пастор Коутс обясни на офицерите, че не може да направи това, защото това е би нарушило свободата на съвестта му и би му попречило да изпълнява задълженията си на пастор. След това обяснение полицаите си тръгнаха, без да го арестуват”.

Коутс отново проповядвал през изминалата неделя.

След събранието в неделя, обаче, от полицията уведомили Коутс, че ще го арестуват във вторник. Пасторът доброволно се предал на властите.

Адвокат Джеймс Куич описва заповедите в Алберта като „напомнящи на онова, което човек среща в дистопични романи като„ 1984 г. “ от Джордж Оруел.“

„Членовете на църква GraceLife отказват да приемат дистопичната„ нова норма “ наложена от местното правителството на Алберта“, каза адвокатът. „Като християни ние на първо място имаме длъжност към Бог. Ето защо богослуженията няма да бъдат прекратени. Ние няма да загърбим убежденията и съвестта си, и ще оспорим този прекомерен и незаконен държавен гнет. Църква GraceLife също така вярват, че законно упражнява своите защитени от Хартата за правата на човека  свободи и че правителствените ограничения не са фактически оправдани.“

„Правителствата никога не унищожават гражданските свободи, без да посочат някаква причина, която звучи добре, като „ безопасност “ или „ равенство “, добави още адвокат Куич. „Самата причина, поради която определени права и свободи са защитени от Хартата, е, че правителствата не могат просто да игнорират тези права, като просто твърдят, че действията им са с добра кауза.“

В публично изявление, публикувано по-рано този месец, пастирският екип в GraceLife осъди продължаващите ограничения, като заяви: „Ние вярваме, че [хората] трябва отговорно да се върнат обратно към нормалния си ритъм на живот. Църквите трябва да могат да отворят врати, бизнесът трябва да може да съществува, семействата и приятелите трябва да могат да общуват помежду си и на хората трябва да бъде позволено отново да започнат да упражняват своите граждански права и свободи.“

„Ако не направим това е много възможно вече да не можем да си върнем правата и свободите“, се казва още в изявлението. „Всъщност според някои анализатори ние сме в точка от, която може и да не можем да се върнем назад. Ние вярваме, че хората трябва да са отговорни, уязвимите трябва да бъдат защитени,предпазните мерки трябва да се спазват по един разумен начин, но всички ние трябва да започнем да живеем живота си отново ... Неоспоримата реалността е такава - в живота има рискове. Всеки път, когато седнем зад волана на автомобил, ние поемаме известна степен на риск. Приемаме този риск поради ползите от шофирането. Да, макар и (в нашия случай) преувеличени, има свързани рискове с Covid, както и с други инфекции. Човешкият живот е много ценен и е много крехък. Ето защо всички ние се нуждаем от послание на надеждата.“ Се казва още в изявлението на пасторския екип на църква GraceLife.