News image

Пастор Йонги Чо, основател на най -голямата мегацерква в света, почина на 85 години

Дейвид Йонги Чо, пасторът на най -голямата мегацърква в света, почина във вторник сутринта, се казва в прессъобщението на неговата църква. Той беше на 85.

Пастор Чо е основател на „Yoido Full Gospel Church“ в Сеул, Южна Корея и в продължение на десетилетия проповядва Благовестието както в Южна Корея, така и по целия свят.

Преди да почине пастор Чо е бил на медициски процедури поради мозъчен кръвоизлив, който е получил през 2020 г.

Дейвид Йонги Чо е роден през 1936 г. в будистко семейство и е преживял Корейската война. Приел е Христос за своий личен Господ и Спасител, когато е бил на 17 години. Тогава е страдал от тежък случай на туберкулоза, а лекарите му казали, че ще умре. Бог по чудотворен начин го изцерява и възстановява здравето му.

„Никога няма да забравя Божието благословение и благодат за живота ми, чрез които Той ме избра да бъда Негов Слуга, когато бях само едно незначително дете с белодробна болест. Той ме спаси по Своята благодат чрез изкуплението на Кръста на Исус Христос, за да мога чрез молитва да получа мъдрост и да проповядвам чрез вдъхновението на Светия Дух, където и да ме постави“, пише пастор Чо в изявление публикувано на уебсайта на църква.

Пастор Чо напълно се посвещава на служение, завършва „Full Gospel College“ през 1956 г. Само две години по-късно основава църква в Сеул като първоначално събраниеята се провеждат в палатка. Това е началото на „Yoido Full Gospel Church“, която прераства в една от най-популярните мега църкви в света с повече от 750 000 членове.

Църква „Yoido“ има повече от 500 църковни сгради в Южна Корея и е изпратила хиляди мисионери в страни по целия свят.

„Всичко, което направих, беше да предам живота си на Господа, точно като момчето, което даде петте хляба и двете риби ... Просто се придържах към мечтите, които Господ ми даде, и именно Той съгради „Yoido Full Gospel Church“ до 750 000 членове и стана най-голямата църква в света“, пише още пастор Чо.

Южна Корея има една от най-стабилните християнски общности в света, а популярността на мегацърквите нараства през годините след Корейската война.

Пастор Чо е един от най-влиятелните християнски лидери в страната си. Той е написал няколко книги, основава християнски ежедневник и създава хуманитарна организация.

Съпругата на пастор Чо почина през февруари тази година. Те имат трима сина.

https://www1.cbn.com/cbnnews/world/2021/september/pastor-yonggi-cho-founder-of-worlds-largest-megachurch-dies-at-85