News image

Повече от 500 пастора в Обединеното Kралство призовават премиера и първите министри да не затварят отново църквите

Повече от 500 британски църковни лидери призоваха министър-председателя и първите министри на Уелс, Северна Ирландия и Шотландия да не затварят отново църквите - Великобритания започна отново да затяга ограниченията заради коронавируса.

В отворено писмо служителите припомнят, че общественото християнско поклонение е от съществено значение за благосъстоянието на нацията.

Те предупредиха, че „все по-строгите ограничения имат дехуманизиращ ефект върху живота на хората, което води до нарастваща вълна от самота, безпокойство и увредено психично здраве“.

Преподобният Пол Леви, служител в Международната презвитерианска църква Ийлинг, е съавтор на писмото, в което още се каза, че премиера трябва да изпрати това послание до лидерите на Обединеното кралство, въпреки че за сега няма данни, че църквите ще бъдат засегнати от новите ограничения заради коронавируса.

„Мисля, че тъй като, до преди няколко седмици, все още бяхме принудени да затворим врати, сега чувстваме, че е добре да сме предварително активни, а не винаги да реагираме на вече издадени наредби“, каза той.

„Ролята на Църквата, освен да се подчинява на властите и да се моли за лидерите, е също и да говори на държавата. Наш дълг е да говорим Божието Слово на нашите държавни лидери - това е както за тяхно, така и за наше добро.“

В писмото се посочва, че църквите поддържат и ще продължат да поддържат високо ниво на хигиена в сградите и следователно представляват „значително по-малък риск от заразяване в сравнение с кръчмите, ресторантите, спортните зали, офисите и училищата. Църквата е и по-важна от всички тях“.

В писмото още се посочва, че забраната за събрания в църквите би причинила „сериозни щети на нашите църковни общества, служението ни за нацията и дългът ни като християнски служители“.

Писмото беше публикувано във вторник, същия ден, когато Борис Джонсън обяви, че новите ограничения поради коронавируса могат да продължат още шест месеца. Ограниченията включват:  офиса работниците да работят от вкъщи, използване на маски за лице навсякъде и полицейски час в 22:00ч. за кръчмите и ресторантите.

Джонсън каза, че мерките могат да продължат даже и след Рождество и Нова година, „освен ако не постигнем осезаем напредък“ в контрола върху разпространението на вируса.

Премиерът също така обяви по-строги глоби. Предприятията и бизнесите са изправени пред жестоки финансови санкции или затваряне ако не спазват ограниченията, а хората ще бъдат глобявани по 200 британски лири ако не носят маски или нарушават т. нар. „правило на шестимата“.

По-строгите правила вече са факт в Шотландия и Северна Ирландия, където е забранено и ходенето на гости (или смесването на отделни домакинства).