News image

Неправителствена организаци организира поход в подкрепа на преследваните християни по целия свят

Според информация публикувана в много доклади, има над 340 милиона християни, които са преследване заради вярата си. Християнската организация с нестопанска цел „За мъчениците“ планира да проведе втори поход в подкрепа на преследваните християни по света, който ще се проведе във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ. Походът ще се проведе това лято.

Гиа Чакон, основателката на „За мъчениците (For the Martyrs)“, каза пред The Christian Post: „Видях необходимостта от това [преследваните християни] да имат глас в обществото и вярвам, че ако Бог е съкрушил сърцето ми с това, върху мен лежи отговорността да направя нещо по въпроса.“

24-годишната Гиа стартира „За мъчениците“ през декември 2019 г. и чрез организацията тя, с помощта и на други хора, успя да повиши осведомеността и да насърчи другите млади хора да се борят за потиснати християни. Организацията с нестопанска цел предлага помощ под формата на храна, дрехи, транспорт и Библии, като същевременно се застъпва за преследвани християни по целия свят - проблем, който Чакон твърди, е „често пренебрегван както от общностите на вярата, така и от медиите“.

„Когато започнах да проучвам, разбрах, че не само нараства християнското преследване всяка година, но и че християните са най-преследваната религиозна група. Никога не съм осъзнавала това преди“, споделя тя. Гиа за пръв път видяла преследването на християни от първа ръка в Египет, когато тя и баба и посетили страната. След това тя отново пътувала до Египет, когато била само на 20 години и точно тогава решила да напусне мечтаната си работа, за да даде глас на християнските мъченици по света.

На 5-ти септември 2020 г. „За мъчениците“ организирали първия по рода си поход в подкрепа на преследваните християни по света. Походът се провел в Лонг Бийч, Калифорния и в него участвали  стотици хора от различни християнски деноминации, обединени в солидарност за преследваната църква по целия свят.