News image

Вратата на църква бе разбита от полицията в Мианмар, продемократичните протести продължават, има задържани, включително четирима баптистки служители

Полицията в Мианмар продължава насилствените репресии срещу протестиращите за демокрация, като многократно използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу тълпите. Протестите са срещу свалянето на прохождащата демокрация в страната.

Според докладите на Асошиейтед прес демонстрантите се прегрупират след всяка атака от страна на полицията като се опитват да се защитят с барикади.

Смята се, че полицаите са убили най-малко 18 души през уикенда при най-тежките репресии срещу цивилните след преврата на 1-ви февруари. Според съобщенията те извършват масови арести и стрелят в тълпите.

Информационният сайт Myanmar Now съобщава, че полицията е разбила вратата на  баптистката църква в Лашио. Четирима баптистки служители са били сред 10-те души, арестувани в църквата. Полиците нападнали църковната сграда докато преследвали протестиращи, които получили убежище там.

Църковните служители съобщиха, че около 30 полицаи са нахлули в църквата, след като са ударили входната врата с полицейско превозно средство.

„Бяха арестувани общо 10 души. Между тях имаше както участници в протестите, така и хора, които нямат нищо общо. След като събориха входната врата с колата си, те потрошиха и другите врати“, разказва, служител в църквата.

Свидетели твърдят, че полицията е започнала да напада всички вътре (в църковната сграда), добавяйки, че по време на инцидента са се чули три изстрела.

Исканията за среща със задържаните са били отказани. Има информация, че те (арестуваните в църквата хора) са били подлагани на допълнителни побои, след като са били задържани.

Въпреки силните репресии срещу тях, демонстрантите продължават да заливат улиците. Стотици, много носещи строителни шлемове и импровизирани щитове, се събраха в най-големия град на Мианмар Янгон, където ден по-рано полицията буквално заливаше хората със сълзотворен газ. Протестиращите се опитаха да формират барикади срещу полицията с бамбукови пръчки и отломки като в същото време скандираха лозунги и пееха песни.

Протестиращите хвърляли и бананови кори пред себе си в опит да забавят всяко полицейско настъпление срещу тях. Мнозина вярват, че полицията все повече се опитва да предизвика реакция от страна на протестиращите, за да ги дискредитира и да оправдае още по-големи репресии и убийства.