News image

Помощ за жертвите на земетресението в Албания

CBN и църквите, с които медията си пратнира се събраха, за да помогнат на жертвите на земетресението в Албания, което се случи през тази седмица.

Смъртните случаи в резултат от мощното земетресение във вторник достигнаха 21.
Повече от 600 души са ранени, като девет са хоспитализирани с животозастрашаващи наранявания.Земетресението с магнитуд-6,4 е усетено в южните Балкани и е последвано от множество вторични трусове, няколко, от които с магнитут от над 5.

В съседна Босна бе усетено друго земетресение с магнитуд 5,4 по рихтер, което удари югоизточно от столицата Сараево, причинявайки само незначителни щети.Земетресението в Албания събори жилищни сгради и хотели, докато хората все още спяха.Спасителните екипи работят, за да освободят възможно най - много хора, за които се смята, че са хванати в капана на руините.Не се знае още колко са затиснати под развалините. Съседните страни и държавите от Европейския също са изпратили спасителни екипи.

Министърът на отбраната Олта Хака заяви, че усилията за търсене и спасяване на хора реално представляват  "изключително трудни операции,при които трябва да се работи бавно, тъй като съществува висок риск от сритване на конструкции и
така се застрашава живота както на хората затиснати под руините, така и на самите спасители. "


CBN заедмо със своите партньори работи по план за доставяне хората и принадлежности от първа необходимост в зоната на земетресението.
Според предварителния план дистрибутирането на храна, дрехи, одеяла, спални чували, палатки, нагреватели, Библии и други лични вещи започва в петък.Нека се молим за CBN, църковите в региона и за всички хора в Албания,които са засегнати от земетресението.