News image

Премиера на канадската провинция, в която бяха арестувани трима пастора, наруши десетки COVID заповеди и то само за една нощ

Докато властите в Алберта, Канада, продължават да арестуват пастори за неспазване на здравните заповеди за пандемия, премиера на провинцията наруши десетки заповеди, които самият той е издал и то само за една вечер.

„Искрено съжалявам за това“, заяви Джейсън Кени в изявление пред репортери в понеделник, след като в пуличното пространство изтекоха снимки, направени на 1 юни. На тях се вижда как политикът вечеря с колеги от провинциалните лидери и други гости на тераса на покрива в Едмънтън, родния град на пастор Джеймс Коутс, който прекара повече от месец в затвора заради нарушаване на същите заповеди, които и премиера е нарушил.

На социалното събитие на Кени (на което не са спазвани никакви ограничения) са присъствали министъра на здравеопазването Тайлър Шандро, министъра на финансите Травис Тоус, лидера на партия и правителствена комисия Джейсън Никсън и други. Трябва да отбележим, че само няколко седмици преди събитието на Кени, полицията в Алберта арестува пастор Тим Стивънс, който ръководи баптистката църква във Феървю, Калгари.

Стивънс беше арестуван за провеждане на неделна служба, на която „не са спазени обществените здравни заповеди“, се казва в изявление на полицията в средата на май. Същите тези заповеди не са били спазени и по време на социалното събитие на премиер Кели. Както се вижда, обаче, последствия за пастора има, а за премиера няма.

Припомняме, че друг пастор - Артур Павловски и брат му Дейвид също бяха арестувани за организиране и провеждане на „незаконно събиране“, на което били нарушени ограниченията постановени от премиер Джейсън Кени.

От полицията заявиха, че са задържала двамата мъже, защото „са избрали да игнорират заповедите за пандемия“.

Кени, под чието ръководство са ставали тези арести, заяви в понеделник, че „усилено се старал да спазва правилата за общественото здраве“, но си призна, че „не винаги е правил това перфектно“.