News image

Бивш държавен секретар на САЩ: Афганистанските християни са изправени пред „потенциален геноцид“

Бившият държавен секретар на САЩ заяви, че афганистанските християни може да се сблъскат с масови убийства извършвани от талибаните. Майк Помпео, който бе част от администрацията на Тръмп, заяви, че ситуацията „вероятно ще се превърне в геноцид срещу християните“, ако правителството на САЩ не предприеме решителни действия (с които някак си да оправи кризата, която създаде).

„Хуманитарната криза, която се развива със завръщането на талибаните на власт, вероятно ще се превърне в геноцид срещу християните, ако администрацията на Байдън не действа“, пише той в статия за Американския център за право и правосъдие (ACLJ).

Помпео изрази загриженост относно докладите, които предполагат, че талибаните имат списък с афганистански християни и претърсват домове от врата до врата, за да ги преследват.

Докладът, публикуван от Global Catalytic Ministries, споделя подробности за действията на афганистанската подземна църква, докато талибаните взимат контрола над страната.

„Нашите хора са в движение, бягат от къща на къща и от град на град, за да не бъдат хванати“, казва един от църковните лидери. „За съжаление много афганистанци издават местоположението на християните, за да спечелят благосклонността към талибаните. Ситуацията е ужасна! Нашите хора са свидетели на това как жени и момичета биват насилствено изкарвани от домовете им и изнасилвани от талибаните.

„Улиците в Кабул са почти празни. НЯМА жени или момичета, които да се разхождат, а афганистанците вече не носят „западни дрехи“. Нашите водачи на подземната църква бяха спрени на границите от талибаните. Въпреки че бяха заплашени, нито един не е пострадал или убит.“
 
Увеличението на атаките и преследването срещу християни в цялата страна „едва сега започва“, каза Помпео. „Като се има предвид, че много от  християните са бивши мюсюлмани обърнали се към християнството - престъпление, наказуемо със смърт съгласно диктата на шериатския закон, който талибаните открито приеха - възможността да има геноцид срещу християните след това оттегляне (на американските войски) е изключително голяма“, обясни той.

Алиансът, защитаващ свободата (ADF), нарече ситуацията „мъчителна“ и призова за „решителни, координирани действия“ от държавите -членки на ООН за защита на религиозните малцинства. Групата също така призова държавите членки да спрат депортирането на афганистански бежанци търсещи убежище, които се страхуват от преследване, ако бъдат върнати обратно.