News image

Прикритата война между Иран и Израел излиза от сенките

От години между Израел и Иран съществува така наречената „война между войни“ в, която голяма част от боевете се провеждат в сянка. Тази война в сянка излиза все повече и повече на открито.

Наскоро израелският премиер Нафтали Бенет обяви нови правила за взаимодействие с Иран, наречени „Операция Октопод“.

Той каза: „През изминалата година Държавата Израел предприе действия срещу главата на терористичния октопод... дните, в които Иран атакува Израел и разпространява тероризъм чрез своите регионални прокси, но остава невредим, отминаха.

Според Ели Коханим, която е анализатор на Близкия Изток, регионът се променя.

„Израел, Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн - тези страни са били жертви на прокси дейността на иранския режим. Сега, обаче, те започват да държат Иран отговорен, а не подставените лица“, каза тя пред CBN News.

Според други анализатори в момента се наблюдава засилване на тайните и дори явни операции на Израел за осуетяване на ядрените и конвенционалните програми за ракети и дронове на Иран. Това би могло да обясни мистериозната смърт на редица ирански ядрени учени и военни лидери, напоследък.

Друг пример е неотдавнашната атака на Израел срещу летището в Дамаск, което Израел разглежда като основен разпределителен център на иранските оръжия по пътя им към Хизбула в Сирия.

Сега Израел твърди, че Иран си отмъщава, като отвлича или убива израелски граждани в региона, особено в Турция.

„В момента сме свидетели на опити на Иран да атакува израелци в различни места. Службите за сигурност на Държавата Израел работят, за да осуетят опитите за атаки, преди те да бъдат извършени. Ще продължим да нанасяме удари по тези, които изпращат терористите и тези, които правят възможно изпращането им. Нашето ново правило е: който изпраща, плаща“, каза Бенет.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц обяви сформирането на регионална кооперативна противовъздушна отбрана на Близкия Изток, ръководена от САЩ.

„Това може да помогне за всичко, свързано с опитите на Иран да атакува страни от региона, използвайки дронове и всякакви видове ракети. Тази програма действа и вече  осуети иранските опити, за които говорих и по други поводи, както тук, така и в Близкия изток като цяло“, каза Ганц.

Според Коханим, с разпадането на израелското правителство, страната навлиза в опасен сезон.

„Иранският режим може да види всичко това като момент на уязвимост за Израел и да се опита да се възползва. Аз се надявам, че израелците, колкото и да се занимават с избори и коалиции, и всичко останало, ще задържат фокуса си върху това, което те наричат екзистенциалната заплаха в лицето на иранският режим“, каза Коханим.

Всичко това се случва на фона на усилията за съживяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. Политиците и от двете страни казват, че почти всичко е изгубено, защото е малко вероятно Иран да се съгласи на някакво ново споразумение за ограничаване на развитието на ядрени оръжия.