News image

Сътресенията в Иран продължават след като ядосани хора излязоха на протести срещу режима заради свалянето на украинския самолет

Протести се разпространиха из целия Техеран, след като Иранската революционна гвардия в събота пое отговорност за свалянето на украинският самолет, убивайки всички на борда.
Самолетът, пътуващ до украинската столица Киев, превозваше 167 пътници и на борда си имаше 9 - членен екипаж. Хората в самолета бяха граждани на няколко страни - 82 иранци, 57 канадци и 11 украинци.

The Jerusalem Post съобщава, че в социалните медии започват да се разпространяват видеоклипове на ирански студенти, които избягват да ходят по нарисуваните на земята (от режима) американски и израелски знамена.
В едно видео се вижда, че учениците се приближават до големите знамена и внимателно се опитват да не стъпват върху тях. Тези, които го направиха (хора работещи за режима), бяха освирквани от протестиращите, с възгласи „Срам за вас“.

Според доклади  протестиращите скандирали "Нашият враг е в Иран, а не в Америка." Други скандирали: "Главният главнокомандващ да подаде оставка", визирайки върховния водач Али Хаменей. Чували се възгласи и “Смърт на лъжците".

Робърт Макеър, британския посланик в Иран, беше арестуван в Техеран в събота, след като присъства на бдение в памет на жертвите загинали при свалянето на украинския самолет, съобщава Fox News.
Посланикът напусна бдението веднага, след като то се обърна в демонстрация, но впоследствие иранските власти го обвинени в провокиране на антиправителствения протест. Той беше освободен от затвора няколко часа по-късно.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че арестът на Макеър е "грубо нарушение на международното право".

"Иранското правителство е на кръстопът. То може да продължи своя поход към статута на парий с цялата политическа и икономическа изолация, която води до това, или да предприеме стъпки за деескалиране на напрежението и предприемане на дипломатически път напред", добави Рааб.

На видеоклипове от протестите се вижда как демонстрантите викат срещу върховния лидер Аятолах Али Хаменей и режима като цяло.
Силите за сигурност са използвали сълзотворен газ срещу протестиращите. Засега не се съобщава за жертви.

Говори се, че достъпа до интернет в някои части на Техеран вероятно е бил изключен.