News image

Според проучване евангелиските вярващи в Уругвай се увеличават

Според новото издание на „Latinobarómetro“, едно от най-големите статистически изследвания в Латинска Америка, броят на евангелските вярващи в Уругвай е нараснал от 4,6% на 8,1% за две години.

Въпреки това, като цяло, страната все още се откроява от съседите си поради високите нива на агностици, атеисти и религиозно необвързани. Повече от половината от населението казва, че не се идентифицира с никоя религия и дори не вярва в Бог.

Уругвай остава латиноамериканската страна и с най-малко католици. Процентът на католиците в Уругвай е намалял почти наполовина за две десетилетия: от 60% на 32% от населението.

В статистиката след Уругвай са Хондурас и Салвадор, въпреки че двете страни от Централна Америка имат висок процент на евангелско население.

Хорхе Маркес, пастор на най-голямата евангелска църква в Монтевидео, потвърди пред латиноамериканския новинарски уебсайт „Evangélico Digital“, че „манастирите са затворени и броят на хората, които учат да станат католически духовници, е намалял. Следователно може да се каже, че цифрите, с които работи Latinobarómetro, са коректни.“

Маркес също така посочи, че през последните 15 години в Уругвай са се появили силни евангелски служения, които са основали много църкви и от които са се издигнали много пастори.

„Нормално е, ако попитате хората на улицата ще видите, че те имат по-добра представа за евангелската църква. Това не означава, че има повече евангелски вярващи, а че има повече хора, участващи в евангелското движение”, добави Маркес.

Най-близо до уругвайската ситуация в момента е Аржентина, въпреки че почти половината християни са католици, или Чили - там, обаче католическата църква забеляза спад в броя на хората идентифициращо се като католици заради неотдавнашните скандали със сексуално насилие.

Освен това „Latinobarómetro“ показва, че ръстът на вярващите, които не се идентифицират с нито една църква, който през 2017 г. беше една десета от населението, е намалял и сега не достига дори 2%.