News image

Премиерът на Изрел Нафтали Бенет разговаря с руския президент Владимир Путин за „регионална сигурност“.

Премиерът на Изрел Нафтали Бенет разговаря с руския президент Владимир Путин в четвъртък. От кабинета на Бенет определиха срещата като „добра“.

Двамата обсъдиха „редица въпроси, предимно въпроси свързани с регионалната сигурност“, както и „предизвикателствата пред сигурността на глобалната арена“ и „се споразумяха за продължаване на тясното сътрудничество в тази област“, съобщиха от кабинета на министър-председателя.

На фона на ядрените преговори във Виена между Китай, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Иран за разрешаване на ядрено споразумение, Бенет „подчерта важността на силната и решителна позиция срещу напредъка на Иран в ядрения проект“.

Русия поддържа тесни връзки с Техеран и може да повлияе на резултата от преговорите.

Путин е поканил Бенет и съпругата му да посетят Санкт Петербург.

Първата среща между двамата лидери беше през октомври в Сочи и беше фокусира върху присъствието на Иран в Сирия и стремежа на ислямската държава за разработване на ядрени оръжия.

Лидерите в Израел предприеха поредица от дипломатически ходове, през последните седмици, в опит да се гарантира, че сделката, която произтича от преговорите във Виена, няма да е най-малкото вредна за Израел.

Министърът на външните работи на Израел, Яир Лапид е провеел разговор в събота вечер с френския президент Еманюел Макрон относно „регионалните предизвикателства, ядрените преговори и искането на Израел да се окаже натиск върху Иран, както и отношенията между Израел и Европейския съюз“.

Преди това, в сряда, той е говорил и с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен за „регионалните и глобалните предизвикателства и значението на оказването на натиск върху Иран за спиране на надпреварата към производство на ядрено оръжие“.

Израел се опасява, че западните сили отново ще ангажират Иран в сделка, която ще позволи в крайна сметка да се разработи ядрена бомба, а същевременно санкциите срещу страната ще се вдигнат, а  размразяването на активите на Техеран ще позволи засилване на своята глобална терористична мрежа.

Лапид заяви, че Израел „не е против постигане на споразумение. Добрата сделка е нещо добро. Има, обаче, интензивна дискусия за това какво е добра сделка.“