News image

1500-годишна рядка монета говори за влиянието на християнството в Израел

Археолози, които разкопават близо до Тел Авив, са открили монети, които дават представа за ежедневния живот отпреди 1500 години и тогавашното влияние на християнството в региона. Израелската агенция за антики (IAA) разкри, че са открити останки от селскостопанска общност, както и артефакти вероятно от църква от византийската епоха и златни монети, изобразяващи разпятието на Исус.

„При разкопките са открити доказателства за селскостопанска и промишлена дейност на мястото през византийския период – преди около 1500 години“, обяснява д-р Йоав Арбел, директор на разкопките от страна на IAA.

Арбел каза, че находките включват преса за вино, вероятно голяма основа за склад, буркани за готвене, както и готварски и медицински каменни инструменти, направени от базалт, открит в Голанските възвишения в Галилея.

Предполага се, че монетите са отсечени през 638 или 639 г. сл. Хр. От едната страна е изображението на Ираклий, византийския император по това време. От другата страна има три фигури, изобразяващи разпятието на Исус на Голгота.

Верига, изработена от бронз, е открита и при разкопките в Рамат Ха-Шарон. Полилеите от стъклени лампи във византийските църкви са били окачени с помощта на вериги като тази, открита на мястото.

Археолозите също са открили и останки от времето на мюсюлманските завоевания. Открити са останки от буркани за съхранение на зърно, пещи за печене и работилница за издухване на стъкло.

Кметът на Рамат Ха-Шарон каза, че планира да намери начин да обедини старото и новото, като включи древния археологически обект в ново жилищно строителство точно извън Тел Авив.