News image

„Красива и рядка находка“: Водолаз откри меч на 900 години използван от рицар - кръстоносец край бреговете на Израел

Докато се гмуркал от израелския бряг на Кармил миналата събота, израелец открил 900-годишен меч от периода на кръстоносците.

Мъжът, чието име е Шломи Кацин, каза, че е видял меча, както и древни каменни котви и фрагменти от керамика, лежащи на дъното на Средиземно море.

Според CBN News, Кацин е предал меча на Израелската служба за антики (IAA) и е получил сертификат за благодарност.

Нир Дистелфелд, инспектор на звеното за предотвратяване на грабежи на IAA, нарече откритието „красива и рядка находка“, отбелязвайки, че мечът, дълъг метър с дръжка от 30 см, е запазен в перфектно състояние.

„Мечът е покрит с морски организми, но очевидно е направен от желязо. Вълнуващо е да се сблъскате с такъв личен обект, който да ви върне 900 години назад във времето в различна епоха, в която е имало рицари носещи брони и мечове “, продължи той.

През 1099 г. сл. Хр. кръстоносците превземат Йерусалим и установяват там своето царство. Те управляват Светия град почти 200 години.

Още от юни израелски археолози наблюдават мястото, където са открити древните артефакти.

„Крайбрежието на Кармил има много естествени заливи, които в древността са осигурявали подслон на кораби при буря, а около по -големите заливи се развивали цели селища и древни пристанищни градове, като Дор и Атлит“, казва Коби Шарвит, директор на Морската археологическа служба към IAA.

„Тези условия (около планината Кармил) са привличали търговски кораби през вековете поради, което в местността има богати археологически находки“, добави още той. „Наскоро намереният меч е само една такава находка.“

Археолозите се надяват да получат още археологически находки, открити от израелски водолази, преди те да бъдат отнесени навътре в морето.

„Всеки намерен древен артефакт ни помага да съберем историческия пъзел на Земята Израел“, каза генералният директор на Израелската служба за антики Ели Ескосидо. „След като мечът бъде почистен и изследван в лабораториите на Израелската служба за антики, ще  бъде показан на обществеността.