News image

Руските сили са открили огън по израелски пилоти в Сирия

Руските сили са открили огън по израелски бойни самолети, докато те извършвавали предполагаеми въздушни удари в Сирия миналата седмица, съобщи в понеделник израелският канал 13 News.

Според медията инцидентът е станал в петък, когато израелски пилоти атакували свързани с Иран цели в Югозападна Сирия. Съобщава се, че руските сили са открили огън по пилотите, използвайки усъвършенствани зенитни ракети С-300.

Сирийските държавни медии съобщиха, че израелските ракети са били насочени към град Масиаф по време на предполагаемите въздушни удари, убивайки петима души – включително цивилен – и ранявайки други седем. Сирийската обсерватория за човешки права - базиран в Обединеното Кралство оргснизация, която следи военните действия в региона, каза, че израелските изтребители са ударили оръжейни складове и обекти, принадлежащи на ирански военни групировки, по време на въздушните удари в петък.

Според Канал 13 Русия е стреляла по израелските самолети, докато те напускали района, и не са представлявали реална заплаха.

Ако бъде потвърден, този инцидент ще отбележи значителна промяна в отношението на Москва към Йерусалим. В исторически план Израел има силни връзки с Русия и координира с Москва въздушни удари срещу ирански цели в Сирия.

Русия е близък съюзник на сирийския диктатор Башар ал Асад и действа в разкъсаната от война страна. Израел рядко признава дейността си в Сирия, но разглежда иранската дейност там като голяма заплаха за националната си сигурност.

Откакто Русия започна инвазията си в Украйна, традиционно силните й връзки с Израел се влошиха, тъй като Йерусалим се опитва да върви по дипломатическо въже между двете враждуващи страни. Израел не осъди директно действията на Москва, но изрази подкрепа за Украйна.

По-късно обаче израелското външно министерство обвини Русия в извършване на военни престъпления в Украйна, след като се появиха съобщения за зверства там. Връзките се влошиха още повече, след като руският външен министър направи остри антисемитски коментари. 

Служители на израелската отбрана не коментираха директно съобщените въздушни удари в Сирия миналата седмица. Министърът на отбраната Бени Ганц обаче каза в понеделник, че Израел ще продължи да работи за възпиране на иранските действия в Сирия.

„Държавата Израел ще продължи да действа срещу всеки враг, който я заплашва, и ще предотврати прехвърлянето на усъвършенствани бойни системи  от Иран към Сирия, които застрашават гражданите на Израел и увреждат стабилността на целия регион“, каза Ганц.