News image

7 от 10 тийнейджъри определят „тревожността и депресията“ като основен проблем

9 от 10 тийнейджъри казват, че постигането на работата или кариера,  която желаят и биха се радвали да практикуват, са „изключително или много важни“ за тях.

Според проучване на Pew Research Center, тези очаквания за успех в областта на труда водят днешните тийнейджъри към нива на стрес, които не са били идентифицирани в предишните поколения.

70% от тийнейджърите (13-17 години) признават, че „тревожността и депресията“ са основен проблем сред връстниците им, като само 4% казват, че това не е проблем.

Тормозът в училище (55%), наркотиците (51%) и консумацията на алкохол (45%) се нареждат след това в списъка на нещата, за които тийнейджърите се тревожат.

ПРИТЕСНЕНИЕТО ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОБРИ ОЦЕНКИ

Приблизително 6 от 10 тийнейджъри казват, че усещат натиск за „изкарване добри оценки”, оказва се, че се притесняват за това повече от това дали изглеждат добре (за, което се притесняват 3 от 10 тийнейджъра) или дали са добри в извънкласните занимания (2 от 10).

В допълнение 36% от момичетата и 23% от момчетата признават, че почти всеки ден се чувстват “напрегнати или нервни”.

Феноменът “самота сред другите” също е нещо, с което много  тийнейджъри се борят. Като цяло 70% от тях „понякога“ или „често“ желаят да имат по-добри приятели.