News image

Ситуацията „се подобрява“ за християните в Египет

Все още има заплахи за християните в Египет, но след десетилетия на преследване се забелязавт признаци на подобрение, заяви църковен лидер в страната.

Коптският католически епископ Кирилос Уилям от Асиут споделя, че нещата се „подобряват“ за християнската общност в Египет, въпреки продължаващите заплахи от екстремисти.

"Благодарим на Бог, че ситуацията се подобрява. Президентът [ел-Сиси] има добронамереност към християните. Той е президент на всички египтяни", каза още той.
Екстремистите таргетират християните, за да внушат страх в тях. В някои области е имало опити за отвличане на коптски момичета.

Според епископа екстремистите няма да успеят в общата си цел за създаване на Ислямска държава в страната поради силното национално единство.
"Атаките на ислямските екстремисти вече се случват от време на време. Целта им е не само да се атакуват християните, но и правителството на Египет", каза той.

В миналото християните са се сблъсквали с трудности при опит да построят нови църковни сгради, вече това не е точно така и според епископът това също показва признаци на промяна.
"Има манталитет от 1952 г., който третира християните като граждани от втори клас. Сега се случи известна промяна и нещата се подобряват", заяви още той.

“Строенето на църкви е по-лесно от преди. Вече не е нужно да чакаме години, за да изградим църковна сграда.”