News image

На 10 -ти юни ще станем свидетели на рядкото явелние „огнен пръстен“ в небето

Дни след като хората станаха свидетели на „супер кървава луна“, друг небесен феномен е точно зад ъгъла.

На 10 - ти юни  ще станем свидетели на пръстеновидно слънчево затъмнение -  „огнен пръстен“. Рядката гледка ще се вижда от части в Русия, Гренландия и Северна Канада. Ако времето позволява, жителите на части от Северна Азия, Европа и САЩ ще видят частично затъмнението, според TimeandDate.com.

Всички желаещи (които се намират на съответните географски места) ще могат да видят затъмнението, което ще трае около 3 минути и 33 секунди. Наблюдението трябва да се извърши с предпазни очила.

Старшият научен сътрудник на CBC Никол Мортиларо обяснява, че „Луната е 400 пъти по-малка от слънцето, но също така е и 400 пъти по-близо, така че това, което се случва, е, че луната приляга идеално върху слънчевия диск и тогава получаваме цялостно слънчево затъмнение. Пръстеновидното слънчево затъмнение се случва, когато Луната застава малко под ъгъл спрямо слънцето и не покрива напълно слънчевия диск и така се получава този малък огнен пръстен около него.“

Въпреки, че небесни събития като кървави луни и слънчеви затъмнения имат ясни научни обяснения, те могат да имат и духовно значение. В Библията доста пъти се говори за знамения на небесата, особено свързани с луната и слънцето.

Господ Исус Христос казва в Лука 21:25-28, следното: „И ще станат знамения в слънцето, в луната и в звездите, а по земята бедствие на народите, като ще бъдат в недоумение поради бученето на морето и вълните.Човеците ще примират от страх и от очакване онова, което ще постигне вселената, защото небесните сили ще се разклатят. И тогава ще видят Човешкия Син идещ в облак със сила и голяма слава. А когато почне да става това, изправете се и подигнете главите си, защото изкуплението ви наближава.“

Според TimeandDate.com пръстеновидното слънчево затъмнение „огнен пръстен“ ще започне и завърши в следните часове:

Започва - 4:12 ч. EDT
Общо (начало) - 5:49 ч. EDT
Максимум - 6:41 ч. EDT
Общо (Край) - 7:33 ч. EDT
Приключва - 9:11 ч. EDT

По-късно тази година ще има частично лунно затъмнение на 29 ноември за Северна и Южна Америка и пълно слънчево затъмнение на 4 декември над Антарктида.