News image

Трети канадски пастор бе арестуван заради провеждане на богослужения

Пасторът на баптистката църква в град Калгари, Канада стана третият църковен лидер, арестуван за провеждане на присъствени богослужения.  

Тим Стивънс, главен пастор на баптистката църква Феървю, беше арестуван в неделя, след като приключи църковната служба в 11 часа сутринта.

В съвместно изявление полицията и здравните власти на Алберта заявиха, че пастор Стивънс е получил съдебна заповед, която изисква от него да спре да провежда присъствени богослужения по-рано този месец, но въпреки това той е „избрал да проведе днешната служба, пренебрегвайки изискванията на властите“.

„В продължение на няколко седмици здравните служби се опитват да работят съвместно с ръководството на баптистката църква Феървю, за да се отговори на текущите опасения за общественото здраве на обекта. Едва когато се установи значителен риск или се установи продължаващо неспазване, здравните служби прибягват до прилагането на агресивни действия,“ се казва в изявлението.

Пастор Стивънс активно изразява позицията си срещу ограниченията наложени на местата за поклонение. Не отдавна той публикувал блог на уебсайта на църквата, в който посочва причините, поради които църквата продължава да се събира лично.
Видеоклип на пастор Стивънс, озаглавен „Причините, поради които се събираме“, също беше публикуван в YouTube канала на църквата.

„Нашите действия се дължат на богословския ни ангажименти към Господството на Христос и неговите инструкции към църквата, както е разкрито в Писанието“, пише пастор Стивънс. „Това преди всичко е причината, поради която се събираме и ще продължим да се събираме ... последствията могат да бъдат тежки. Но ние стоим пред Христос и не искаме да се огъваме заради последствията.“

В петък пастор Стивънс написа в Twitter: „Отправям се към поредния уикенд, изправен пред заплахи за арест, заради това, че насърчавам църквата да се събираме за поклонение ...
Вярвам, че чистата съвест е по-желателна, отколкото избягването на неприятни последици.“

Арестуването на пастор Стивънс е трето след ареста на пастор Артур Павловски, който беше задържан и по-късно освободен, и този на пастор Джеймс Коутс, който прекара 35 дни в затвора, а в момента е съден.

И тримата са обвинени за нарушаване на правилата за коронавирус.

Според настоящите ограничения в Калгари църковните служби в закрити помещения могат да бъдат извършвани с максимум 15 души в сградата (без значение капацитета и) като се спазва социално дистанциране и носене на маски.