News image

Военните в Еритрея нахлуха в две молитвени събрания и арестуваха 35 християни

Тридесет и пет християни са арестувани в Еритрея заради участие в молитвени събрания.

Масовите арести се случили миналата седмица, когато армията нахлула в събрание, на което 23 жени се били събрали на молитва в столицата Асмара. Други 12 християни (пак събрани за молитва) били арестувани в Асаб, близо до границата с Джибути.

Според международната организация, „Release International” всички християни били отведени в близките затвори.

Според Андрю Бойд от „Release International”  много е вероятно съседите да са докладвали на властите, а те от своя страна да са изпратили военните.

„Тъй като Еритрея е еднопартийна държава, (на практика имаме диктатура), правителството е много репресивно. Страната често се описва като Северна Корея на Африка. Властите мразят хората да се организират и събират, и са изключително подозрителни, когато има повече двама, трима човека на едно място.”

„Така че всеки гражданин в Еритрея е длъжен да шпионира и да информира властите. В конкректния случай смятаме, че е възможно съседите да са видели жените да се събират за молитва, а може и да са чули пеене. След това просто са казали това на властите.”  

През последните шест месеца в Еритрея бяха освободени 171 християни, които бяха арестувани заради вярата си. Сега, обаче, масовите арести отново са факт.

„Тази последна вълна от арести е доказателство, че реално няма промяна в репресивната правителствена политика по отношение на религиозната свобода“, казва д-р Берхане Асмелаш, партньор на Release International, която подкрепя преследваните християни по целия свят.

Д-р Асмелаш продължи: „Ако не се промени политиката на държавно ниво, страната  ще продължи да бъде опасно място за християните. В момента мнозина страдат заради вярата си.“

През 2002 г. правителството на Еритрея забрани всяко вероизповедание, различно от православното, католическото, евангелско-лутеранското и сунитския ислям. Така, че на практика християните в страната законно могат да практикуват вярата си, но въпреки това са преследвани.

Андрю Бойд приканва християните по цял свят да се молят за християните в Еритрея.

„Молете се те да бъдат верни в благовестването и мъдри в начина, по който провеждат църковните събрания“, казва той.