News image

Тръмп разкри мирния план за Израел и Палестина

След три години на очакване и страхове, президентът на САЩ, Тръмп обяви старта на своята „Сделка на века“ за постигане на мир между Израел и Палестина.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също присъства на срещата и взе участие в излагането на подробности за предложение, според което палестинска държава ще бъде призната.
Президентът на Палестинската администрация Махмуд Абас не присъства, защото е прекъснал всякаква комуникацията с Белия дом след няколко решения на САЩ за Израел (като преместването на посолството в Йерусалим).

Щом се запознал с плана, Абас веднага го отхвърлил, а палестинците го обявили за план „мъртъв още при създаването си“.

Приемането от страна на Нетаняху беше ентусиазирано. Премиерът заяви, че желае да започне преговори с палестинците при така изложените условия. Ден по-рано претендентът на Нетаняху - Бени Ганц също даде знак, че той и партията му са съгласни с предложението на Тръмп.

Интересно е, че на срещата присъстваха три арабски държави, които нямат мирен договор с Израел - Оман, Бахрейн и Обединените арабски емирства. Тръмп се надява, че това е знак за потенциален регионален тласък за изпълнение на плана му.

Президентът на САЩ обеща 50 милиарда долара инвестиция за зараждащата се палестинска държава. Имайки в предвид всичко станало и казано до тук, Тръмп вярва, че всичко необходимо е налице.

Според плана, нито едно арабско или израелско семейство няма да бъде изкарано от дома си. Това гарантира запазването на всички съществуващи израелски селища на палестинска територия.
Йерусалим ще остане неразделната столица на Израел. В същото време, от другата страна на стената - източен Йерусалим ще стане столица на палестинската държава, която ще получи и американско посолство.

Палестинците в Йерусалим, от другата страна на стената, ще получат възможността да станат палестински граждани или израелски граждани, и ще запазят статуса си на постоянни резиденти.

Израел ще упражнява охрана и контрол над светите места в Йерусалим, Йордания ще запази статуквото си над Храмовата планина и джамията Ал-Акса. Мюсюлманските поклонници ще имат гарантиран достъп.

Израел ще получи земя в долината на Йордан, за да отговори на проблемите на сигурността. Палестина ще получи земя в пустинята Негев за индустриално развитие. Целият международен достъп ще бъде контролиран от Израел, като коридорите са създадени за улесняване на вътрешния транспорт до несъседни територии.