News image

Турция бомбардира древни християнски общности, принуждавайки ги да бягат за живота си

Християните в Сирия са под атака. Някои от последните древни християнски общности там биват бомбардирани от подкрепяни от Турция военни сили.

Християнската медия CBN News бе на място в Сирия, наблюдавайки конфликта от първа ръка в малко известна част на страната. Гражданската война там продължава вече повече от десетилетие.

Продължават обстрели в село Дил Дара намиращ се само на няколко километра от турската граница. Турски сили обстрелват селото, в което живеят и християни.

Според CBN News идеята е да се изгонят месните жителите, за да може Турция  да се опита да засели целия този район с арабски сирийци, които избягаха като бежанци в Турция. Турция има около 2,3 милиона от тези бежанци и тяхната идея е да ги преселят насилствено в този район.

„Те ни обстрелват всеки ден. Вижте!“ — възкликна един сирийски християнски, жител на Дил Дара.

„Ние спим с нашите деца, с нашите животни, извън селото. Това правим“, каза друг жител, който се опитва да запази живота и имуществото си.

Ракетните  обстрели, които Турция извършва в Северна Сирия, причиняват много щети. От CBN News също са посетили и друго село на около 30 километра южно от турската граница, което също редовно е обект на обстрел.
Планът на Турция изглежда работи, тъй като по последни данни много хора напускат района принудени да бягат за живота си.

За съжаление има доста изоставени християнски села в цяла Северна Сирия и ходенето през тях е зловещо преживяване. Пример за това е едно конкретно село, в което са живели над 2000 души (християни), а днес е напълно обезлюдено. Хората са били точно по средата на изграждането на нова църковна сграда, но са били принудени да я изоставят и да бягат за живота си.

Въпреки, че градове и села в областта са вече обезлюдени, Турция продължава да обстрелва като целта е да се откаже на законните жители възможността да се върнат обратно.