News image

Турската валута бе разтърсена поради режима на санкции наложени от Тръмп за задържането на американския пастор Брансън

В петък турската валута се смъкна драстично надолу, след като икономиката на страната бе разклатена, след като САЩ наложиха още входни тарифи.

Президентът Доналд Тръмп съобщи в социалните медии, че е оторизирал удвояването на митата на стомана и алуминий внос от Турция.

"Току-що одобрих удвояване на митата за стомана и алуминий внос от Турция, тъй като тяхната валута, турската лира, бързо пада надолу спрямо нашия много по-силен долар! Алуминият сега ще бъде 20% , а стоманата 50%", коментира президентът Тръмп. "В момента нашите отношения с Турция не са добри".

"Тарифите от раздел 232 се налагат върху вноса от определени страни, чийто износ заплашва да накърни националната сигурност, както е определено в раздел 232, независимо от вече договорените търговски или каквито и да било други споразумения", се казва в изявление на Беля дом.

Турската лира се смъкна с 13% и сега 1 долар е равен на 6.51 турски лири.

Като цяло турската валута се смъкна надолу с 40% само тази година. Поради това доверието на международните инвеститори е доста разклатено.

Новината идва след като напрежението между САЩ и Турция продължава да нараства поради задържането на пастор Андрю Брансън.


www1.cbn.com