News image

Турция: Плановете ни за нахлуване и изгонване на кюрдите от Североизточна Сирия са „завършени“

Турция заяви рано сутринта във вторник, че подготовката за предстояща инвазия в североизточна Сирия е "приключила".

Турция заяви рано сутринта във вторник, че подготовката за предстояща инвазия в североизточна Сирия е "приключила". 

Турското правителство твърди, че противоречивото нахлуване и създаването на безопасна зона по турско-сирийската граница е необходимо, тъй като Анкара „никога няма да толерира създаването на коридор на терора по нашите граници“, се казва в публикация на Министерството на отбраната в Туитър.

Турция смята кюрдските сили, които оперират в североизточна Сирия, за терористи поради връзките им с кюрдските сепаратисти, които оспорват властта на президента Реджеп Ердоган в Турция. Сирийските кюрди обаче са съюзници на САЩ и се биха редом с американските войници в борбата срещу ислямска държава.

Ердоган напредва с плановете си за инвазия, след като президентът Доналд Тръмп каза в неделя, че американските войски няма да се намесят, за да спасят кюрдите. Тръмп заяви, че решението му е изпълнение на предизборно обещание за спиране на "безкрайната война" в Сирия и Близкия изток. Решението на Тръмп предизвика остри критики както сред законодателите в САЩ, така и сред кюрдските сили, които го обвиниха, че изоставя съюзници на САЩ, които ще бъдат избити от Турция.

След като в понеделник се изправи пред силен отзвук от своето изказване, Тръмп заплаши, че "напълно ще унищожи и заличи" икономиката на Турция, ако турските сили отидат твърде далеч и предприемат действия "извън границите".

Вицепрезидентът на Турция отхвърли заплахите на Тръмп и заяви във вторник, че Анкара няма да се поклони пред исканията на Вашингтон.


Източник: cbn.com