News image

Агенция на ООН за атомна енергия: Иран продължава да увеличава ядрените запаси

Агенцията на ООН за наблюдение на нации, които разполагат с ядрени мощности заяви, че Иран допълнително е увеличил запасите си от високообогатен уран в нарушение на споразумението от 2015 г.

Международната агенция за атомна енергия съобщи на страните членки в своя тримесечен доклад в сряда, че Иран има приблизително запаси от 17,7 килограма (39 паунда) уран, обогатен до 60% чистота, което е увеличение от почти 8 килограма от август.

Толкова силно обогатен уран може лесно да бъде рафиниран за производство на атомни оръжия.

Базираната във Виена агенция каза още, че не е в състояние да провери точните запаси на Иран от обогатен уран поради ограниченията, които Техеран наложи на инспекторите на ООН по-рано тази година.

От февруари МААЕ няма достъп до видеозаписи от наблюдение на ирански ядрени обекти или онлайн монитори следящи обогатяването на уран. Шефът на агенцията Рафаел Мариано Гроси каза пред Асошиейтед прес този месец, че ситуацията е като „летене в сгъстена облачност“.

В отделен доклад до държавите-членки в сряда за работата си в Иран, агенцията каза, че Гроси е загрижен за инспекторите, които са „подложени на прекалено инвазивни физически обиски от служители по сигурността в ядрени съоръжения на Иран“.

„Призоваваме Иран да предприеме незабавни стъпки за коригиране на ситуацията и да приложи процедурите за сигурност в ядрените си  съоръжения, които са в съответствие с международно приетите практики за сигурност и правните задължения на Иран във връзка с привилегиите и имунитета на агенцията и нейните инспектори“, казват от МААЕ в тримесечния си доклад.

Агенцията заяви, че „категорично отхвърля“ обвиненията, че нейните камери в ирански ядрени обекти са изиграли роля в атаката срещу съоръжението Карадж близо до Техеран през юни. Иран обвинява Израел, че стои зад инцидента.

Високопоставен дипломат, който говори пред Асошиейтед прес, пожелал анонимност, каза, че претърсванията на инспекторите, извършени в Иран, са отнемали много време и са накарали някои тях даже да се страхуват за сигурността си.

Мохамадреза Гайеби, служебен пратеник на иранската мисия към ООН във Виена, призова другите държави-членки на МААЕ да се „въздържат от прибързани или политически мотивирани коментари“.

Държавната информационна агенция IRNA съобщи, че в понеделник се очаква Гроси да пристигне в Техеран за разговори, на които „да се обсъди състоянието на сътрудничеството между двете страни“.

Висши дипломати от Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия планират да се срещнат с ирански официални лица във Виена на 29-ти ноември, за да обсъдят връщането на Техеран към Съвместния всеобхватен план за действие от 2015 г. Според споразумението санкциите срещу Иран се облекчават в замяна на ограничаване на ядрената програма.

Съединените щати се оттеглиха от споразумението и наложиха отново санкции на Иран, което накара Техеран да възобнови обогатяването на уран.