News image

Унгария поставя семействата на първо място пред натиска на ЕС, отхвърля „ЛГБТК пропагандата“ в училищата

Преди десет години Унгария осъзна, че има голям проблем. Абортите се увеличаваха, раждаемостта беше ниска, а населението  намаляваше. Ето защо правителството в Будапеща направи нещо радикално, направи децата и семействата най-важният ресурс на нацията.

Министър на семействата

Каталин Новак е изгряваща политическа звезда в Унгария. Тя е лидер в управляващата политическа партия Фидес и е министър на семействата. Това е позиция на ниво кабинет, фокусирана върху,  увеличаването на раждаемостта в нацията.

Когато нейната партия поела управлението през 2010 г., лидерите осъзнали, че пред тях стоят две възможности: да отворят вратата за повече имигранти или да създадат достатъчно добри условия, за да може унгарските граждани да имат повече деца.

„Броят на браковете намаля. Броят на разводите нарасна, броят на абортите беше голям“, каза министър Новак пред CBN News в ексклузивно интервю.

През последните четири десетилетия населението на Унгария е намаляло с невероятните 10%.

Пастор Немет Шандор си спомня добре онези времена, когато при комунистическото управление унгарците не искаха да раждат деца.
„Толкова много хора не искаха деца, защото се страхуваха да не бъдат бедни“, спомня си пастор Шандор.

Решението

В Унгария е имало години, когато броят на абортите е бил по-голям от броя на ражданията. Ето защо Новак и нейният екип започнали трескаво да промотират създаването на семейства. Целта им била колкото се може повече младежи да сключват бракове.

„Искаме да подкрепим младите да могат да имат толкова деца, колкото искат да имат в момента, в който искат да имат тези деца. Искаме да им осигурим истинската свобода на избор и възможност да избират в полза на живота толкова пъти, колкото желаят“, каза тя.

„Наред с други неща, сега вече работещите унгарки, които имат четири деца, не плащат данък върху доходите и това е за цял живот. Майчинството вече е три години. Младите семейства имат право да получат безлихвен заем от 30 000 долара, за да си купят къща. Вноските по погасяването на заема намаляват с всяко следващо родено дете, а ако семейството има три деца дългът се опрощава.

Резултатите

Стратегията работи. През последното десетилетие раждаемостта в Унгария се е повишила заради правителствените политики в подкрепа на семействата и раждаемостта.  

„Ние също така предоставяме и услуги, не е само финансова подкрепа. Изградихме детски градини, детските кухни са безплатни, имаме създадени и много летни лагери за деца“, добавя Новак.

В следствие на всичко това, унгарците не просто раждат бебета - през последното десетилетие браковете са нараснали с 83%, а разводите са на най-ниското ниво от 60 години. Абортите намаляват драстично.
 
„За мен лично това е един от най-важните резултати от нашата десетгодишна политика, подходяща за семейството или ориентирана към семейството. Абортите спаднаха с 41%, но мисля, че все още имаме работа по този въпрос, защото трябва още повече да говорим на хората ни за стойността на живота“, казва Новак, която е майка на три деца.

Противоречия с ЕС

Политиките на Унгария в полза на семейството са записани в нейната конституция, приета през 2010 г. Тази година тя беше изменена, за да се изясни, че майката е жена, а бащата е мъж. Освен това ясно се посочи, че образованието на децата, включително сексуалното, принадлежи единствено и само на техните родители.

За съжаление този ход направо подлуди лидерите на Европейския съюз в Брюксел.  

„Това създаде такова възмущение в Европейския Съюз, че сега те се опитват да наложат санкции на Унгария“, казва държавния секретар Тристан Азбей, пред CBN News.

Изпълнителната власт на Европейския съюз започна съдебни действия срещу Унгария, обвинявайки правителството в дискриминация срещу ЛГБТК.

„Ние сме силно атакувани и критикувани заради нашата християнска вяра и убеждения, а също и за християндемократическите ни политически идеи“, добавя Азбей.

Золтан Ковач, говорител на министър-председателя, заяви, че Европейският съюз прекрачва границата, като се намесва в образователните политики на една страна-членка.

„Те не ни харесват, защото няма да позволим на насилствената и прекомерната ЛГБТК пропаганда да дойде в нашите училища, да влезе в живота на нашите деца“, казва той пред CBN News по време на ексклузивно интервю в Будапеща.

Бъдещето

Докато Унгария очаква изборите си следващата година, опозицията се обединява, за да свали премиера Виктор Орбан, който беше избиран на поста три пъти.

„За мен е много трудно да разбера какво е противоречиво в това, че майката е жена, а бащата е мъж или че бракът е между един мъж и една жена въз основа на тяхното взаимно съгласие. Мисля, че това е в основата на нашия живот и ние просто го отразихме и в конституция. Не мисля, че дори е нужно да го обясняваме, защото това практически е така - както винаги е било и все още е в Унгария“, каза още Ковач.

Християнски лидери като пастор Шандор са доволни от семейната политика на Орбан.

„Разбира се, че това, което имаме е отговор на молитви. Политиката на правителството се съгласува с Божието Слово. Нека Бог направи това  постоянно да е така в нацията ни“, споделя той.