News image

Във Великобритания възрастен проповедник бе арестуван за проповядване на Библейските възгледи за брак

Уличен проповедник беше арестуван от полицията в северозападен Лондон в петък и прекара нощта в затвора. Какво е престъплението ли? Проповядване на Библейските възгледи за семейството.

Медията „Breitbart“ съобщава, че пастор Джон Шерууд и пастор Питър Симпсън от свободната методистка църква проповядвали пред метростанция „Uxbridge“, разположена в избирателния район на премиера Борис Джонсън.

Симпсън разказа какво се е случило с Шерууд в статия за уебсайта „Conservative Woman“. Шерууд, който е в средата на 70-те си години, проповядвал на хората от книгата Битие.

„Божият замисъл при създаването на човечеството беше да създаде човешки същества в семейства, начело с баща и майка, а не от двама бащи или от две майки“, проповядвал Шерууд. „Разграничаването на хората между само два пола, мъжки и женски, направени по образа на Бог, представлява същността на създадения от Бога ред.“

Симпсън разказва, че не след дълго дошли полицаите, които казали на Шерууд, че са получили три жалби за проповедта му. Съобщава се, че пастора е бил предупреден да не прави никакви „хомофобски изявления“ - очевидно проповядването на Библейските ценности вече се смята за хомофобия.

След като разговарял с полицията, Шерууд продължил да проповедта си, като говорил за свободата на словото. Няколко странични наблюдатели от тълпата очевидно не харесали това и започнали да викат обвинявайки го в „хомофобска реч“ и  „реч на омразата“. Малко след това полицаите отново се върнали при пастора.

Човек от събралата се тълпа заснел на видео ареста на Шерууд и го публикувал в социалните медии. На видеото се вижда как Шерууд стои на стол, докато двама полицаи разговарят с него. Поради лошото качество на звука голя част от разговора не се разбира. Един от полицаите,обаче, може да бъда чут да казва на Шерууд да слезе от стола. Той не го прави и тогава полицаят казва на Шерууд, че е „арестуван“ и той трябва да „слезе“. Веднага след това трима полицаи буквално свличат пастора на земята.

Докато един полицай държи ръката на Шерууд, проповедникът се опитва да се освободи. Тогава ядосания полицай едвам се спира да не ритне силно възрастния мъж (но все пак го рита).

Тогава човека, който снима инцидента започва да крещи на полиците: „Снимам ви с камера. Снимам ви с камера.“

След това се вижда как други двама полицаи се намесват, грубо издърпват ръцете на 75 годишният мъж зад гърба и му слагат белезници.

„Този достоен мъж на Бог, който е в средата на 70-те си години, беше закаран като престъпник в полицейското управление, а един от помощниците в моята църква извика: „Какво се случи с нас като нация? Човек вече не може да проповядва от Библията!“, спомня си Симпсън.  

„Christian Concern“, организация, която се бори за правата на християните в Обединеното Кралство, публикува в Туитър видеоклипа с ареста на Шерууд, като написа: „Арестуван за проповядване на Библията в Северозападен Лондон. Пастор Шерууд е на 75, забележете как арестуващият го рита?“

В изявление до „Premier Christian News“, говорител на столичната полиция заяви: „В 13:35ч на петък, 23-ти април, патрулиращи полицаи бяха уведомени от член на обществеността, за човек, за когото се твърди, че прави хомофобски коментари близо до метростанция Uxbridge.“

„Редица други хора също се обърнаха към полицаите с притеснения относно езика на мъжа. Полицаите разговаряха със 75-годишния мъж и впоследствие той беше арестуван по подозрение за престъпление по раздел 5 от Закона за обществения ред“, казват още от полицията.

В изявлението също се съобщава, че Шерууд ще бъде разследван, а делото му е изпратено на Кралската прокуратура за допълнителен преглед.

Възрастният пастор е прекарал нощта в ареста, разположен близо до летище Хийтроу и е бил освободен чак на обед на следващия ден, разказва Симпсън.