News image

В Италия глобиха християнско училище заради уволнена учителка лесбийка

Католическото училище в гр. Тренто, Северна Италия, бе глобено с 25 000 евро заради уволнението на учителка лесбийка. „Потърпевшата“ ще получи тази сума, а училището се задължава да изплати още 1 500 евро на една правозащитна организация и един профсъюз.

Ръководството на училището „Дъщери на института на Святото сърце“ бе признато за виновно по обвинение за дискриминация на учителка, която се оказа лесбийка. Този факт е излязъл наяве, когато една от монахините е попитала учителката за сексуалната й ориентация. След последващ разговор насаме с майката настойница на училището, когато учителката е отказала да отговаря на въпроси за своята сексуална ориентация, ръководството на училището е решило да не удължава трудовия договор на учителката.

Пред съда ръководството на училището обяснява, че прекратява трудовите си отношения с учителката поради изтичане на проект, за който тя е била наета, но Съдът не приема това обяснение и добавя, че въпроси относно използването на контрацептиви, извършване на аборт, съжителство на семейни начала и развод са теми, свързани с личния живот на човек и не следва работодателят да се интересува от отговорите на тези въпроси.