News image

Канадската полиция използва „тактика за сплашване“, след като попречи на членовете на църквата да присъстват на събрние на открито

Служителите на канадската кралска полиция попречиха на църква да проведе богослужение на паркинга на си като членовете на църквата стоят в колите. Полицаите блокираха входа на паркинга с патрулки.

Църквата на Бог в Щайнбах, провинция Манитоба сподели видео във Фейсбук в неделя, на което се виждат как полицейски коли, наредени край пътя не пускат никого да влезе на паркинга на църквата.

Църквата е била глобена с 5 000 долара седмица преди това за провеждане на закрито богослужение въпреки ограниченията заради коронавируса. Старшият пастор Хенри Хилдебранд попита защо правителството е забранило богослуженията, но в същото време позволява на местата за продажба на „алкохол и канабис“ да останат отворени.

„Това не е просто забрана за провеждане на събрания на закрито. Това е масирана атака срещу вярата и свободата на църквите да изпълнява своето дадено от Бог служение“, заяви пастор Хилдебранд.

Пасторът нарече акцията на полицията „тактика за сплашване“, добавяйки, че църквите имат както правото, така и свободата да се събират.

„Вчера вечерта управата на Манитоба определи събранията на открито (със спазване на мерки) като незаконни“, написа църквата във Facebook. „Ето защо ние пак ще се опитаме да проведем богослужение на открито в знак на протест срещу тези тиранични укази. Не се заблуждавайте, тук вече не става въпрос за вируса."

„Бог ни е дал право да Му се покланяме заедно и Той иска да види народа Си събран на едно място“, каза пасторът. „Изглежда, че сега вече живеем в различна Канада. Това е сърцераздирателно."

Миналия месец канадският провинциален здравен служител д-р Бони Хенри спря всички  религиозни събирания под претекст забавяне разпространението на COVID-19.

Решението на Хенри беше посрещнато с незабавна критика, включително и от католическия архиепископ на Ванкувър Дж. Майкъл Милър, който нарече този ход „озадачаващ“, отбелязвайки, че няма нито данни , нито доказателства в църквите да е имало вирусно разпространение.

В писмо, споделено миналата седмица, Хилдебранд подчерта, че макар „Библията да учи християните да бъдат добри граждани и да се подчиняват на разумните изисквания на  правителство“, тя обаче не ни „учи на сляпо подчинение на властите, когато се поставят тежки ограничения върху нашите свободи.“