News image

Войната между християнска Армения и Азербайджан може да се превърне в регионална

На 27 - ми септември избухна война между народите на Армения и Азербайджан. Конфликтът разпали десетилетия наред спор за регион, наречен Нагорни Карабах. Азербайджан претендира за района, но повечето от живеещите там са арменци.

Хората се крият в бомбоубежища в Степанакерт и в самопровъзгласилата се Република Нагорни Карабах. Армения обвинява Азербайджан за ракетни удари  по територията на Нагорни Карабах, а Азербайджан казва, че техни градове са били нападнати.

Районът Нагорни Карабах е притиснат между Армения и Азербайджан. Когато Съветският съюз падна през 1991 г., този самоуправляван регион на Азербайджан гласува да се присъедини към Армения. Малко след това нарастващото напрежение между християнските арменци и предимно мюсюлманските азери доведе до война. Около 30 000 загинаха в този тригодишен конфликт.

В края на войната арменските сили поемат контрола над Нагорни Карабах, но според международната общност районът все още е част от Азербайджан.  
Понастоящем този конфликт все още е неразрешен .

Двете нации взаимно се обвиниха, в ООН, за започване на войната.

Много арменци виждат настоящия конфликт през призмата на арменския геноцид през 1915 г., когато Турция избива 1,5 милиона арменци.

„Не е език на омраза, когато казвам, че това е политиката на Турция, която иска да продължи арменския геноцид“, казва арменският премиер Никол Пашинян. „Нека разгледаме какво прави Турция в Средиземно море, в Либия, в Сирия, Ирак. За мен няма съмнение, че това е политика на продължаване на арменския геноцид и политика на възстановяване на турската империя. "

Старши сътрудник в съвета за семейни изследвания (САЩ) Лела Гилбърт заяви пред CBN, че това е повече от териториален спор.

„Това определено не е териториален конфликт - твърдение, което е много трудно да откриете в медийното пространства. Каква е причината за всичко? Турция участва с наемници - джихадисти в тази война. Целта е неоосманска империя, и халифат.“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че подкрепя Азербайджан.

„Братската азербайджанска държава започна голяма офанзива, за да защити собствените си земи и да освободи Нагорни Карабах, който е под окупация“, каза Ердоган. „Азербайджанската армия, която напредва успешно на фронта, освободи много места. С всичките си възможности и с цялото си сърце ние ще продължим да подкрепяме Азербайджан. "

Френският президент Еманюел Макрон обвини Турция, че е изпратила сирийски джихадисти да се бият заедно с азерската армия - твърдение, което Турция и Азербайджан отричат. Международният защитник на правата на човека баронеса Каролайн Кокс съобщи, че въздушните операции за Азербайджан, включително използването на безпилотни летателни апарати, вече са под турски контрол. CBN News научи, че няколко европейски държави са се съгласили да не подкрепят  Турция като член на НАТО в този конфликт и са настояли САЩ да направят същото.

ООН, Русия и САЩ призоваха за прекратяване на огъня, но Азербайджан заяви, че това ще стане само ако Армения се оттегли от Нагорни Карабах.

Армения официално е християнска нация. Много арменци възприемат случващото се като борба за оцеляването си. В момента те могат да се обърнат за помощ само към Бог.

„Всичко е започнало през трети век, когато свети Григорий е донесъл християнството в нашата земя“, каза президентът на Мисията Евразия Сергей Рахуба.

Рахуба работи в региона и призовава ходатаи да се борят за съдбата на Армения.

„Говоря от името на християнската нация Армения и предизвиквам цялото християнско семейство по света да се моли, да ги подкрепя и да ги помни, докато се опитват да защитят своята суверенна територия и своята нация сега“, казва той.

Междувременно бойните действия продължават.