News image

Евангелските християни в Беларус подкрепят църквата, гонена от властите

Лидерите на евангелски църкви в Беларус публикуваха съвместно писмо, в което изразяват своята солидарност с църквата, в която  полицията насилствено влезе  докато членовете на конгрегацията имаха своето редовно Богослужение.

Двадесет полицаи влязоха в църква „Нов живот“ на 17-ти февруари, за да изкарат и то насилствено хората от собствената им сграда. Властите в Беларус искат да конфискуват сграда и за това не позволяват на църквата да се събира в нея.

Според белоруското законодателство религиозните групи трябва да имат специално разрешение да притежават сграда за религиозни цели, както и да проповядват по улиците.

Видео, публикувано в канала на църквата в YouTube, показва как полицията насилствено е влязла в сградата. Пастор Вячеслав Гончаренко също може да бъде чут да казва на полицаите: „Ако някога сте чели Библията и познавате историята, ще знаете, че е много опасно да се докосвате до църквата, Божия народ и светиите. Но ако не знаете, ще го разберете от личен опит“.

Църквата обжалва съдебно разпореждане в продължение на повече от 15 години, че сградата им не е подходящо място за поклонение. Според църквата властите са отказали да дадат разрешение заради предполагаема заплаха за правителството.

В края на 2020 г. на църква „Нов живот“ е разпоредено да напусне сградата си, но те не са го направили. На 5-ти януари 2021 г. полицията се опитала, но не успяла да изгони събранието от църковната им сграда.

Властите казват, че има планове за изграждане на училище на терена, въпреки че църква „Нов живот“ е законен собственик на имота.  
 
В съвместно изявление Баптисткият съюз в Беларус, Пълноевангелският съюз и Петдесятният съюз призоваха „всички църкви да се молят за ситуацията с доверие в Всемогъщия Бог, праведния и справедлив съдия!“

В изявлението се казва: „Ние, епископите на сдруженията на евангелските църкви в Беларус, изразяваме загрижеността си относно принудителното изселване на църквата ..., която законно е закупила, въпросната сграда още преди тя да стане част от града. Трудностите с правни и практически въпроси относно пререгистрацията и експлоатацията на сградата започнаха да се появяват след присъединяването на територията, на която се намира сградата към град Минск.

„Библията казва:„ Следователно, ако една част страда, всички части страдат заедно с нея; ако една част се радва, всички части се радват заедно с нея. А вие сте тялото на Христос ... “
„Изразявайки единна позиция, ние вярваме, че подобни действия са неприемливи по отношение на която и да е църковна общност, независимо от деноминацията, и длъжностните лица, допуснали подобно развитие, трябва заедно с представители на общността и епископа на Обединението на KHP да започнат да търсят решение на този въпрос с намерението да се разреши по начин, приемлив за всички страни“, се казва още в изявлението на лидерите на еванглески църкви и деноминации в Беларус.