News image

Поредни атаки срещу евреите в Израел

Повече от 20 нападения са извършени срещу евреи от началото на м. октомври

Най-малко трима израелци бяха убити, а шестима – ранени, при четири нападения от палестинци срещу евреи в Ерусалим, съобщи АФП. Първото нападение бе извършено от двама души. Те откриха стрелба в градски автобус в Източен Ерусалим, убиха 60-годишен мъж и раниха четирима души.


 "Двамата нападатели бяха убити.", съобщи израелската полиция. Малко след този инцидент, мъж се вряза с лека кола в автобусна спирка в западната част на града. След удара той излезе от колата и се нахвърли с нож върху хората в близост. Един човек беше убит, а друг се отърва с леки наранявания. Нападателят беше ранен, но обстоятелствата около самия инцидент още не са изяснени. Атаките в Израел не спират дотук. По-рано тази сутрин палестинец намушка с нож израелец близо до автобусна спирка в гр.Раанана, северно от Тел Авив. Все още няма подробности за състоянието на пострадалия. Нападателят е 22-годишен палестинец от окупирания Източен Ерусалим. Той е бил пребит от минувачи, станали свидетели на инцидента, и е откаран в болница с тежки наранявания.


Също в Раанана, малко по-късно днес, палестинец наръга с нож жена, крещейки: „Аллах е велик!“, предаде ДПА. Пострадалата е в тежко състояние. Нападателят е бил ранен и неутрализиран. От началото на месеца, досега в Израел са извършени над 20 нападения с хладно оръжие. Почти всички те са извършени от палестинци към евреи, отбелязва АФП. Повод за най-сериозния изблик на насилие между израелци и палестинци са зачестелите посещения на евреи на Храмовия хълм в Ерусалим, който е свещено място и за мюсюлманите. Това подхрани опасения от избухване на нова палестинска интифада (вълни на насилие) и въпреки че израелският премиер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас призоваха към спокойствие, няма признаци за уталожване на ситуацията, отбелязва Ройтерс.


Палестински групи са нарочили днешния ден за Ден на гнева – за регионите на Западния бряг на река Йордан, Източен Ерусалим и ивицата Газа. Лидерите на арабската общност в Израел обявиха търговска стачка.