News image

Знамения в небесата: Кърваво-червено небе в Китай и „Супер Кървава луна“ в САЩ разпалват разговори за края на времената

Уникални метеорологични условия в китайския пристанищен град Джоушан накараха небето да стане кървавочервено по-рано тази седмица. Много от жителите на града започнаха да си мислят за краят на света.

„Чувство на паника се чуваше в гласовете на някои от жителите, докато записваха зловещия феномен“, коментират от The Daily Mail.

Други смятат, че червеното небе е лош знак за Китай.

Пурпурното небе бързо се превърна в една от актуалните теми в китайските социални медии, тъй като видеоклиповете от събитието събраха десетки милиони гледания.

Някои потребители на Douyin, китайската версия на TikTok, нарекоха червеното небе лош знак за справянето на Китай с пандемията, съобщи The Mail. Наскоро в съседния град Шанхай бяха въведени нови екстремни блокирания поради нарастване на заболеваемостта.

Според един потребител ще се случат злополуки, а друг споделя, че е започнал да се запасява с неща от първа необходимост.

Според местните китайски медии кървавочервеното небе е причинено от „пречупване на светлините от риболовни лодки“.

„Когато метеорологичните условия са добри, повечето вода в атмосферата образува аерозоли, които пречупват и разпръскват светлината на рибарските лодки, и създават червеното небе“, са казали от метеорологичното бюро на Джоушан.

Други предполагат, че рядкото явление може да е било причинено от прахови частици от вулканичното изригване на Тонга през януари.

Друго видео, споделено от потребител, който е бил по-далеч от пристанището, показва, че цялото небе над града не е червено, а само частта, която е под слой мъгла.

Историци са открили 300-годишни документи от Китай, Корея и Япония, които съдържат разкази на очевидци за подобно събитие. Според сведенията през септември 1770 г. небето над района се оцветило в червено и събитието продължило повече от седмица.

Изследователи, изучаващи събитието, казаха пред Live Science, че е възможно червеното небе да е причинено от гигантска геомагнитна буря.

В Израел коментаторите, които чуха за най-новото кървавочервено небе в Китай, споменаха познати Библейски стихове. По време на исторически събития като това, Библейските изследователи често посочват книгата на Йоил в Стария завет, където се описва „кръв, огън и стълбове дим“ в небето.

Йоил 2:30-31: „И ще дам чудеса на небето и на земята — кръв и огън и стълбове дим. Слънцето ще се обърне в тъмнина и луната в кръв, преди да дойде великият и страшен Ден на ГОСПОДА.“

Междувременно в Съединените щати любители астрономи и други наблюдатели на небето ще станат свидетели на първото лунно затъмнение от 2022 г. Рано в понеделник сутринта или късно в неделя вечерта в зависимост от  часовата зона.

Според НАСА пълнолунието ще изглежда червено както в Северна, така и в Южна Америка, Европа, и Африка. Това ще се случи на 15-16 май.

Както споменахме, кървава луна е предсказана от Библията в книгата на пророк Йоил.

Също така в Деяния 2:20, „Слънцето ще се превърне в тъмнина и луната в кръв, преди да дойде великият и бележит Ден Господен.“.

В книгата Откровение 6:12 също се пророкува за кървава луна: „И видях, когато отвори шестия печат; и ето, стана голямо земетресение; слънцето почерня като козяк и цялата луна стана като кръв;.“

Тези пасажи говоря за това, че луната ще стане кървавочервена като небесен знак, че Краят на времето бързо наближава.