News thumbnail

Да споделяш Благовестието с канибалски племена в Африка

Не е лесно да достигнеш отдалечените племена на Централна Африка с Благовестието. Бразилският мисионер и пастор Осеас Кардосо започнал своята мисионерска работа в Африка, като поел огромен риск.

Пастор Кардосо бил поканен да проповядва Благовестието в Африка от африканец, който живеел в Бразилия. Мнозина го предупреждавали, че няма да оцелее. Казвали му, че ще бъде убит от маймуните. Ако успее да се предпази от тях, то крокодилите ще го убият. Освен тях хипопотамите и лъвовете също могат да го нападнат. Хората му казвали, че ако успее да избегне всичко това, има голям шанс да бъде убит от канибалските племе, при които отивал.

За да достигне отдалечените племена на Африка, пастор Кардосо пътувал дни с кола, мотоциклет, пеша и с кану.

Има много истории за това как мисионери, които се опитвали да достигнат канибалските племена в Демократична република Конго, били убити, преди дори да им бъде даден шанс да говорят. Но пастор Кардозо знаел, че Бог го е призовал да даде Благовестието на тези хора, така че поел риска.

Знаейки всичко това църквата и семейството му се молели за защитата му 24 часа в денонощието. И така една сутрин в 6:00 часа, пастора пристигал в първото канибалско село. Хората там го посрещнали облечени в дрехите, които носели само за моменти, в които са готови да убият и изядат хората, които влизат в контакт с тях.

Интересно било, че въпреки факта, че всички стояли с копия в ръка, готови да нападнат пастора, те се спрели и му позволили да говори. Това било действието на Божията благодат.

Онази съдбоносна сутрин дала началото на мисионерската работа, която сега се разпространява в над 50 племена в множество страни в Централна Африка. Всичко, обаче, започнало от Демократична република Конго (ДРК).

В крайна сметка посещенията на пастор Осеас Кардосо привлекли вниманието на правителството на ДРК. В резултат на това бил изпратен правителствен шпионин, който да разследва случващото се.

Когато шпионинът чул посланието на пастор Кардозо, не могъл да повярва на ушите си. Вместо враждебност и насаждане на омраза (както правителството си мислело), пастора говорел за единство, за Божията любов и достойнството на всички хора - нещо, което цялата държава имала нужда да чуе.

Скоро след това пастор Кардосо бил поканен да посети Народния дворец на Конго, където бил приветстван с добре дошъл и дори бил направен официален гражданин на ДРК.

Радостната новина е, че Благовестието достига до мнозина в Демократична република Конго, но за съжаление страната остава дълбоко разделена между мрака на магьосничеството и вярата в Христос.

Магьосничеството в тази част на света е нещо много реално. Пастор Кардосо разказва свидетелства за това как вещици се появяват и изчезват в стаите на хората и как той е трябвало по цели нощи да се бори за живота си в молитва. 

Пасторът разказва за това как в ДРК, жертвоприношенията (дори на хора) и човешкия канибализъм са широко разпорстранени сред магьосниците и окултистите.  

Въпреки че тъмнината там е огромна, тя не може да се сравни със свръхестествената сила и защита на Бог. Чрез Божията благодат пастор Кардосо и неговите мисионерски екипи работят за създаването на църкви, основаването на училища, изграждането на болници. Евангелието се проповядва в цялата страна.