News thumbnail

Не, благодаря: Лидерите на Г-20 се съгласиха да създадат глобална паспортна система за ваксиниране

В Бали, Индонезия се проведе срещата на Г-20. Интересно е, че лидерите на най-големите икономики в света не пожелаха просто да обсъждат текущите икономически проблеми - това би трябвало да е основната причина за срещата. Но не, в Бали бе изготвена и подписана декларация, в която 20-те държави се съгласиха да задължат гражданите си да притежават паспорти за ваксинация с предполагаема цел - насърчаване глобалното пътуване и туризъм.

Съобщава се, че министрите на туризма от няколко страни веднага са подкрепили използването на ваксинационни паспорти, след дебати всички участващи са приели идеята. Естествено официалната версия е, че въвеждането на задължителни ваксинационни паспорти е от съществено значение за ускоряване на усилията за глобално икономическо възстановяване. Този ход, обаче, поражда доста загриженост сред критици и анализатори, които смятат, че това просто е поредната инициатива за прекомерно използване на власт и контрол от страна на правителствата. Необходимо е дебата за правата и свободите на гражданите отново да заеме централно място в общественото пространство. 

Спорния момент с ваксинационните паспорти е в раздел (s.23) за „улесняване на безпроблемното международно пътуване“. Ако това наистина бъде прието, въздействието върху свободното придвижване в световен мащаб ще е огромно, тъй като страните от Г-20 съставляват повече от 66% от световното население.

Според споразумението, за да може даден човек да има право да пътува, той ще трябва да посрещне унифицирани технически стандарти и методи за проверка, включително притежанието на ваксинационен паспорт. Г20 също така се ангажира да „подкрепи продължаващия международен диалог и сътрудничество за създаването на надеждни глобални цифрови здравни мрежи, които трябва да се възползват от и да надградят съществуващите стандартни и цифрови COVID сертификати“.

В отделен актуализиран документ Г-20 обещава да: „Положи усилия да премине към оперативна съвместимост на системите, включително механизми, които валидират доказателството за ваксинация, като същевременно зачитат суверенитета на националните здравни политики и съответните национални разпоредби като защита и споделяне на лични данни.“ 

Дали, обаче, нещо такова ще се случи не е сигурно.