News thumbnail

Унгария обещава да помагa на преследваните християни по света

Преследваните християни от цял свят могат да разчитат на Унгария. Това заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто. 

„Икономическите трудности няма да намалят унгарските усилия за подкрепа на преследваните християнски общности по света.“ 

Унгарският министър подчерта, че страната му е с повече от хиляда години християнска история и се чувства отговорна за преследваните християни по света.

Сиярто освен това говори за програмата „Унгария помага (Hungary Helps)“. Приблизително 80 милиона долара са били изразходвани за реконструкция на домове и институции, училища, и болници, и икономическа подкрепа за хора, засегнати от преследване, за да се върнат по домовете си. По този начин Унгария вече е подпомогнала около милион души в 54 държави, пише „Hungary Today“.

Проекти, които се изпълняват в момента, са помощ за католическата църква в Нигерия и подкрепа за халдейската католическа църква в Ирак, която помага на момичета и жени, станали жертви на ислямски екстремисти.

„За съжаление, много хора все още са подложени на етническо и религиозно преследване, което често идва със сексуално насилие“, казва още Сиярто. 

Той обвинява за това „екстремистките идеологии“, които се разпространяват бързо. Унгария е преживяла същото по време и след Втората световна война, според министъра на външните работи. Той посочва, че тогава твърде много местни жени са станали жертва на сексуално насилие.

Унгарското правителство възнамерява да продължи програмите за помощ, увери министърът. Въпреки европейската рецесия, той заяви, че преследваните християнски общности „все още могат да разчитат на подкрепата на Унгария“.