News thumbnail

50 000 словаци изпълниха улиците за третия национален "Марш на живота"

В момента извършването на аборт в Словакия е легално и то без да има определена причина

Близо 50 000 словаци излязоха по улиците в столицата Братислава, (преди седмица) в неделя, за да изразят своето несъгласие с аборта.

Парламентът ще се заеме с изработване на допълнителни ограничения за аборти следващия месец. Предложени са няколко различни ограничения за аборти, включително намаляване на ограничението за аборт до шест седмици, вместо сегашните осем. Има предложение и абортът напълно да се забрани, освен в случаите на изнасилване, или да се забрани напълно, без изключения.

В момента извършването на аборт в Словакия е легално и то без да има определена причина. Словашкият закон, който датира от дните на комунистическото управление, също позволява да се извърши аборт до 24 седмици „по здравословни причини със съгласието на жената или по нейно настояване, ако животът или здравето, или здравословното развитие на плода са застрашени, или ако развитието на плода прояви генетични аномалии. " Необходимо е съгласието на родителите за момичета под 16 години, а родителското уведомяване се изисква след процедурата за момичета на възраст 16-18 години.

Тазгодишният "Марш на живота" беше третият национален марш в страната. Предишните два бяха проведени през 2013 и 2015 г. Словакия има около 5,4 милиона граждани, така че приблизително 1% от общото население на страната взе участие в инициативата.


В Словакия отбелязаха спад на абортите с почти 50% през последното десетилетие.